Ört- och vitlökspaj med skinka

En god paj passar ypperligt att servera till både lunch och middag och är dessutom riktigt mättande. Den här pajen med smak av örter, vitlök och skinka är kalasgod och kan serveras både till vardags och fest!
Ett recept från:
Buffé nr 5, 2005

Ingredienser
4 portioner
Pajskal
3 dl vetemjöl och grahams- eller rågmjöl alt dinkelmjöl
100 g smör
2 msk crème fraiche
1 krm salt
Fyllning
200 g rökt skivad skinka
1 stor purjolök
1 msk smör till stekning
1 dl finhackade färska örter t ex basilika och timjan
2 - 3 pressade vitlöksklyftor
Äggstanning
3 ägg
2 dl mellanmjölk
1 dl riven smakrik ost t ex lagrad grevé, prästost eller cheddar
Gör så här
00:15:00
00:04:00
00:25:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2480 KJ / 590 kCal
Fett35 g
Kommentarer
29 stSlänga hade jag ingen intention till bara göra pajen några dagar innan den ska ätas men då blir den inte vattnig med äggstanning hoppas jag .
Elisabet
Jaha, då missförstod jag dig. Jag trodde att du hade rester. Jag skulle väl inte rekommendera dig att frysa den om du ska bjuda gäster till exempel. Dagen före går utmärkt och förvara den i kylen. Om man fryser den så får man vara beredd på att den blir något vattnig. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Hej. Går det att frysa paj med äggstanning?
Elisabet
Hej Elisabet! Ja, visst går det! Den blir ju inte som nylagad men det är mycket bättre att frysa än att slänga hur som helst! Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Stor favorit! Går lika bra att använda fyllningen och göra som piroger och ha med sig på picknick.
Ida
Jättegod, enkel, med få ingredienser! Jag gjorde en rejält stor paj i långpanna och blandade vetemjöl & grahamsmjöl (50/50) till pajdegen. Mycket uppskattad av lunchgästerna 👌🏼
Susanne
Mycket god paj! Skalet blev saftigare med creme fraiche i. Ska definitivt göra den igen men pröva att göra som en nedanstående kommentar och prova att steka bacon vid sidan om, tyckte att smaken från skinkan försvann något.
Kristina
En jättegod GI-paj. Använde bara dinkelmköj och riktigt smör till pajdegen, blev inte smuligt i matberedare. Vidare använde jag riktig grädde i stället för mellangrädde. Allt detta blev till en supergod paj som hela familjen dyrkade!
Ingela
Detta är min favoritpaj alla kategorier som jag alltid återkommer till! Creme fraiche i pajdeg gjord på dinkelmjöl gör jag alltid numera till alla andra pajer också.
Maiken
Jättelätt, jättegod! Jag valde endast grova mjöler, 50g smör och 1dl kesella 1% (enligt tips), ingen creme fraiche, 1msk vardera av torkad basilika och timjan (i stället för färska), minst 3 hackade vitlöksklyftor och lättmjölk. Ugn 10 + 30 minuter.
Elisabeth
Supergod! Dock tycker jag pajdegen blir i fetaste laget. Man kan byta ut 50g av smöret mot 1 dl 1% kesella. Den blir inte lika smulig och saftigare, och mycket godare enligt mig!
Jessica
Jättegott!!
Chatarina