Lyxig blomkålssoppa

Betyg 4.4 av 5.428 personer har röstat
Receptet har 68 kommentarer
Receptet är ett klimartsmart val.
Lyxig blomkålssoppa

Med en subtil tryffelsmak blir denna blomkålssoppa en utomordentligt lyxig måltid som passar både till vardag och fest! Mixa din kokta, smarriga och krämiga soppa slät och tillsätt sedan smakrik ost och lite olja före du avnjuter den.

Ett recept från:
Buffé nr 2, 2009

Lyxig blomkålssoppa

Ingredienser

4 portioner
2 schalottenlökar
2 msk rapsolja
500 g blomkål
1 potatis (à ca 100 g)
1/2 dl vitt vin eller vitt matlagningsvin
6 dl vatten
2 dl vispgrädde
1 1/2 msk konc kyckling- eller grönsaksfond
1 dl finriven parmesan eller annan lagrad hårdost
salt
svartpeppar

Till servering

1/2 kruka gräslök
1 tsk tryffelolja (eller mer enligt smak)

Gör så här

00:00:00
00:00:00
00:00:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

68 st
  • Går det att laga soppan och frysa in den? Eller skär den sig då vid upptining?

    Linnéa

    Hej Linnéa! Soppan går att frysa, men som du säger finns en risk att den skär sig när den tinat och man kokar upp soppan. (vispa under uppkokning, så att soppan inte bränner) Om den skär sig är det bara att tillsätta ett 1/2 dl mjölk, mixa ordentligt med en stavmixer, så går soppen ihop, och blir skummig och fin. Lycka till. Vänliga hälsningar Leif

    ICA-köket

  • Soppan skar sig rejält. Kanske vispgrädden ska i efter kokning?

    Clara

    Hej Clara! Vad trist. Om man mixar soppan med en stavmixer så går den ihop och blir skummig och fin. Vänliga hälsningar Leif

    ICA-köket

  • Jag ska göra denna soppa imorgon och tänker rosta blomkålsbuketter i ugnen innan. Ringla över rapsolja o salt o in i cirka 225 grader 25 minuter

    Jessica

  • Jättegod soppa..gott med några . drp.tryffelolja

    Pia

  • Blev tyvärr besviken på detta recept. Väldigt låga smaker trots försök att krydda upp i slutet när jag märkte det. Hade behövts mer djup. Lyckades inte få fram den smakbild jag hade önskat av denna soppa.

    Siri

  • Väldigt god och krämig. Hade mjölk istället för vatten och i lite större mängd. Blev nog dubbla mängden parmesan också. Tips är att göra "chips" av blomkålsblasten. skär bort tjocka stammen, olja in bladen väl, på med flingsalt och in i ugnen 200 grader några min tills krispiga. Passar bra till.

    Rebecka

  • Hade varken vin eller tryffelolja. Pressade 0,5 dl citronsaft i stället för vin och avstod tryffeloljan. Fick en lätt syrlig , fantastiskt god soppa, som smakade ännu bättre uppvärmd dagen efter.

    Kristina

  • Oj, en väldigt god soppa

    Eila

  • Toppade med smulade tryffelchips. Toppen!

    Susanna

  • Nej usch, lök i blomkålssoppa förstörde hela grejen, smakade bara lök. Så nej, allt gick i soptunnan.

    Sylvia

Näringsvärde per portion

Energi1445 KJ / 345 kCal
Fett29 g
Salt0.24 g
Kolhydrater12 g
Protein8 g

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

  • Sommarsparris med tryffelsmör
    Betyg 2.5 av 5.2 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Balsamicofilé med tryffelkantareller
    Betyg 4.1 av 5.66 personer har röstat
    Receptet har 21 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad