Lätt lantbröd

Betyg 4.4 av 5.979 personer har röstat
Receptet har 179 kommentarer
Lätt lantbröd

Med detta standardrecept kan du enkelt baka ditt egna lantbröd. Jättegott att bara äta som det är, servera till soppa eller göra varma mackor av. Byt gärna ut lite av vetemjölet till ett grövre mjöl om du så önskar.

Lätt lantbröd

Ingredienser

1 bröd
5 dl vatten
25 g färsk jäst
1 1/2 - 2 tsk salt
11 dl vetemjöl, gärna specialvetemjöl (11 dl mjöl motsvarar ca 660 g)

Gör så här

00:45:00
00:30:00
00:35:00
00:05:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

Man kan med fördel även kasta i en näve linfrön eller sesamfrön i degen, det blir supergott! (I går kastade jag i både linfrön och sesamfröm, det blev otroligt matigt, mättande och supergott!) Dock föredrar jag att kasta i ½-1 extra tesked salt, det jämnas alltid ändå ut när man knådar och balanserar med lite fuktiga händer, vatten och ev. extra mjöl medan man knådar runt med degen. Detta recept är det enklaste jag någonsin sett - och dessutom lyckats med! Det kommer att bli många, många fler limpor! Håller finfint i skafferiet inlindat i en kökshandduk för att behålla "knaprig yta" och undvika att det blir "svampigt" om man förvarar det i t.ex. plastpåse. Se till att förvara det inlindat i något material som "andas", så håller det sig lika fräscht och smakligt både i dag, i morgon - och om du inte äter upp det innan dess - även i övermorgon! :)

Jens

2025-07-07

Hej,ha vad kul att så många experimenterar. Jag råkade ta hela paketet jäst och körde sen på varmluft ca 180 grader. Vägde mjölet och blandade både med råg och havre 2tsk salt och 1 msk honung. Fick för mig att det skulle vara klart efter 25 min. Det blev en jätte stor och fin fluffig och god limpa.

Annica

2025-06-08

Lätt bakat och man kan variera med mjöl och mixa olika mjölsorter. Jag arbetar degen i maskin och jäser den i maskinen. Häller det direkt i bakformar . Lägger bakplåtspapper i formarna så inget kladd. Ulrika

Ulrika

2025-05-04

Näringsvärde per portion

Näringsvärdet är beräknat per bröd på brödets torrvikt.
Energi9837 KJ / 2351 kCal
Fett13 g
Salt14 g
Kolhydrater481 g
Protein59 g

Testa liknande recept

Grahamsbröd med morötter
Betyg 3.8 av 5.87 personer har röstat
Receptet har 56 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Saftig focaccia - bästa receptet
Betyg 4.1 av 5.61 personer har röstat
Receptet har 17 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Morgonfrallor med kli
Betyg 2.9 av 5.34 personer har röstat
Receptet har 4 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Bondbröd med pumpakärnor
Betyg 3.9 av 5.72 personer har röstat
Receptet har 15 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Kumminkringlor
Betyg 3.8 av 5.13 personer har röstat
Receptet har 0 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Danskt surdegsbröd med pumpakärnor och torkad frukt
Betyg 4.7 av 5.6 personer har röstat
Receptet har 6 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad