Veckans profil

Mer hållbarhet, mindre svinn

Genom att arbeta varje dag med miljösmarta lösningar i butiken minimerar vi vår klimatpåverkan och kan spara på resurser och minska svinn. Vi passade på att ställa några frågor till Mattias Crammer som är ICA-handlare här i butiken.

Hej Mattias, hur jobbar ni med miljöfrågan i butiken?

– Vi har under de senaste 10 åren jobbat aktivt med hållbarhet i butiken. Vi har bland annat bytt till miljöanpassade frysar och kylar, bytt belysning till led-lampor i hela butiken, vi väljer att köpa in råvaror från många lokala leverantörer, har ett brett ekologiskt sortiment, ger bort bananlådor till kunder för att minska papperssvinnet och sedan jobbar vi aktivt med att minska vårt matsvinn.

Hur jobbar ni med matsvinnet i butiken?

– Vi har en svinnkyl där vi samlar alla varor som har kort datum. Det är mellan 20 % och 50 % rabatt på de varorna och det säljer alltid slut vilket är kul. Sedan har vi frukt- och gröntpåsar där vi samlar frukter och grönsaker som har blivit kantstötta i påsar som man kan köpa till reducerat pris. Även vårt kök använder färskvaror som har kort datum i matlagningen. För oss är det jätteviktigt att ta vara på så mycket som möjligt för att minska svinnet.

Varför är detta viktigt för er?

– Det är på grund utav flera anledningar, jag vill att mina medarbetare och barn ska ha en bra framtid. Många utav mina yngre medarbetare tycker det är viktigt att jobba med ett företag som bryr sig om hållbarhet. Det märker jag på arbetsintervjuer exempelvis. Jag brukade vara den som hade frågor, nu får jag ofta mycket frågor om hur vi jobbar med hållbarhet och liknande. Det är väldigt bra tycker jag. Sedan är det också viktigt för våra kunder som efterfrågar ett hållbart sortiment som är ekologiskt och närproducerat.

Vad kommer hända framöver?

– Jag vill utveckla det närproducerade sortimentet och hoppas det kommer att komma fler producenter i krokarna framöver.