Lokala leverantörer

De bevarar sommarens och höstens smaker

Sedan 2009 har det mustats flera ton svenska äpplen i en lokal på Värmdö. Vi passade på att ställa några frågor till Nikolaj Skjernov som idag driver Värmdö Musteri tillsammans med hans fru Malin.

Hej Nikolaj, hur kommer det sig att ni startade ett musteri?

– Det började med att vi själva började göra must på våra egna frukter. En dag så frågade vår son oss varför vi inte startar eget så att fler skulle kunna ta del av musten. Vi började då fundera på möjligheterna till det, och då både jag och min fru har ett genuint intresse för råvaror och vill äta så naturligt som möjligt kändes det helt rätt. Så 2009 svalde vi att starta Värmdö Musteri.

Hur väljer ni ut vilka råvaror ni ska jobba med?

– Ingen produkt blir bättre än kvalitén på råvaran. Därför anstränger vi oss alltid så mycket det går för att hitta de absolut bästa bären och frukterna till våra produkter. Nu vet vi när vinbären ska plockas för att det ska bli den bästa gelén eller vilken äppelsort som smakar bäst.

Vad har ni för produkter idag?

– Musten är kärnan i verksamheten. Men numera gör vi också andra goda drycker som rabarberdryck som seglat upp till en storfavorit. Sedan gör vi även sylt, saft, gelé, äppelmos och äppelcidervinäger exempelvis.

Vad gör ni med restprodukterna?

– Resterprodukterna av äpplena går till djurfoder och restprodukterna från blåbären, svarvinbären och lingonen pressar vi till ett pulver som man sedan kan ha på filen eller i bakning exempelvis.

Vilka av produkterna hittar man här på ICA Supermarket Sundbyberg?

– Här finns ett stort sortiment av våra produkter, och det är äppelmusten som säljer bäst.

Är äppelmust en bra måltidsdryck tycker du?

– Absolut, den kan drickas till frukost och middag, året runt. Det är jättegott att dricka iskall äpplemust med isbitar i på julbordet då sötman från musten passar bra ihop med sältan från fläsk och lax exempelvis. Sedan passar den jättefint till grillmiddagen en varm sommardag.

Kommer det några nyheter framöver?

– Vi släpper nyheter lite hela tiden. Vår senaste nyhet är en mousserad äppelmust som är lite lyxigare. Perfekt om man vill ha något gott och bubbligt att bjuda på.