Avdelning

Öl i världsklass

Brill & Co är en av Sveriges ledande och äldsta importörer av kvalitetsöl. Idag arbetar de med flera av världens bästa ölbryggerier. Vi passade på att ställa några frågor till Andreas Jaeger som är en av ölexperterna på företaget.

Hej Andreas, vad är det ni på Brill & Co gör?

– Vi levererar öl till hela landet. Bland våra kunder finns allt från pulserande barer och genuina pubar till Sveriges bästa gourmetrestauranger och matbutiker så som ICA Supermarket här i Sundbyberg.

Hur ser sortimentet ut här i butiken?

– Det är ett väldigt brett sortiment här i butiken i Sundbyberg, alltifrån mildare öl till smakrika, unika öl och stilar. Här kan du välja ett öl som passar perfekt till din favoritmat eller plocka ihop några väl valda sorter till en uppskattad ölprovning med vännerna.

Är öl en bra måltidsdryck tycker du?

– Ja det är en fantastisk måltidsdryck. En regel jag brukar gå efter är att om ett ljust bröd hade passat till rätten kan man dricka ett ljust öl, och om det hade passat bra med mörkt bröd kan man välja ett mörkt öl.

Hur uppstod ditt intresse för öl?

– Mitt intresse går långt tillbaka i tiden men för 20 år sedan jobbade jag i pubbranschen som krävde att jag skulle förstå skillnad på olika öl och ölstilar vilket gjorde att jag började prova, smaka och fundera över varför ölen smakade si eller så. Jag började skriva upp alla öl jag testade på en lista där jag skrev en kommentar på varje öl. När jag passerade 10 000 öl på listan 2012 så slutade jag räkna.

Och vilken är den bästa ölen du testat?

– Det är omöjligt att svara på, öl handlar så mycket om vilket sammanhang man är i. Efter att ha testat så många olika sorter har jag fått en kunskap eller ett verktyg som gör att jag i varje situation eller plats kan välja den, för mig, bästa ölen för tillfället.

Om du måste välja en?

– Just nu skulle det nog vara Mikkeller Weird Weather Session IPA som är en alkoholfri IPA som finns här i butiken. Den har mycket smak, är aromatiskt och är väldigt fruktig.

Har ni någon storsäljare idag?

– Just nu är det nog Mikkeller Drink’in the sun 0,3%. Väldigt frisk öl med amerikanska humlesorter. Ljus, fyllig och lättdrucken med bra beska på slutet.

Hur väljer ni på Brill vilken öl ni ska köpa in?

– Vi har en bra relation med våra olika bryggerier och antingen så tar vi fram en öl ihop eller så köper vi in något från deras befintliga sortiment som vi gillar.

Kan man förvänta sig några nyheter snart?

– Vi älskar nyheter och vi har nytt på gång hela tiden. Det kommer komma några nyheter inom kort men just nu är det hemligt vad det blir. Men jag kan garantera att alla nyheter hamnar här på ICA Supermarket Sundbybergs välfyllda ölhylla.