ICA Supermarket Västermalmsgallerian

Våra avdelningar

Frukt & Grönt

 

Sebastian, vår butikschef hälsar:

I butiken har jag övergripande ansvar på många sätt, men att få fortsätta med avdelningsarbetet på frukt & grönt är en av de roligaste förmånerna med mitt jobb, fast det känns ärligt talat många gånger inte som ett jobb utan som ett kall.

Välkommen till frukt och grönt! Här jobbar jag och mina plockare varje dag för att ge dig som kund inspiration till att köpa mer än bara de klassiska ingredienserna. Med mycket färg och kvalité hoppas jag att du blir nöjd när du handlar från sortimentet i min avdelning. Kom gärna förbi mig i avdelningen och lämna önskemål på hur du vill att det ska vara – det betyder mycket för oss! Du kan även mejla dina önskemål och synpunkter till mig på: sebastian.pethrus@supermarket.ica.se.

Här kommer några reflektioner från min avdelning….

Utseendet
När det gäller frukt och grönt är utseendet väldigt viktigt. Ibland är det enkelt att se ifall varan är omogen, mogen eller övermogen – till exempel när det kommer till bananens olika stadier grön, gul, brun. Förutom färgförändringar kan man se på ytans eller skalets spänstighet. Ibland är det knepigare att avgöra och då får man känna försiktigt på varan för att se ifall den är tillräckligt mjuk eller hård. Om du är osäker – fråga gärna någon kollega på plats så hjälper vi till!

Doften
En omogen frukt doftar ofta väldigt svagt eller inte alls. Doften växer sig starkare med mognaden, så en övermogen frukt kan istället dofta väldigt mycket. Dock är det i regel enklare att se till utseende och konsistens när det handlar om frukt och grönt.

Smaken
Övermogna frukter och grönsaker har för det mesta en väldigt mjuk konsistens, både när det gäller yta och innanmäte. Frukter brukar bli sötare och sötare i takt med att de mognar.

Utgångsdatum
Frukt och grönt i lösvikt är lite speciellt eftersom det inte har ett utgångsdatum på samma sätt som många andra färskvaror. Ibland håller en tomat i tre till fyra dagar medan en annan tomat kan hålla sig i ett par veckor. Främst är det odlingsförhållanden som spelar in - fick den tillräckligt med sol för att växa sig stark?

Färskvaror

 

Jonathan, vår avdelningschef på packad färsk hälsar:

Välkommen till färsken! Här sliter vi för fullt för att diskarna ska vara proppade av härliga färskvaror som ostar, charkuterier, delikatesser, fisk & skaldjur, färdigmatstillbehör och vegetariska produkter och mycket mer! Saknar du något? Säg då gärna till så ska vi göra vad vi kan för att bredda sortimentet med din favoritvara. Några reflektioner från min avdelning…

Utseendet
Delikatesser, färdigmat och charkuterier ska se färska och fräscha ut. Vilken färg varan ska ha beror från vara till vara, fråga gärna oss på plats om du är osäker så kommer vi hjälpa till med att bedöma kvalitén på varan!

Doften
Doften skiljer sig givetvis åt en del beroende på vilken produkt du väljer. Men överlag ska alla våra delikatesser, charkuterier och färdigrätter ha en fräsch doft.

Smaken
Fråga gärna vår personal om du är ute efter en specifik smak! Vi erbjuder många olika produkter inom chark, delikatesser och färdigmat.

Ost
Utseendemässigt kan ost självklart skilja sig ganska mycket åt, beroende på vad det är för sort. Osten ska se ”pigg” ut, utan färg- eller konsistensförändringar. En del ostar luktar väldigt starkt i sig själva, vällagrade ostar luktar ofta mer än andra. Mildare ostar brukar bara ha en svag ost doft. De ostar som luktar starkt smakar mycket, medan de som doftar svagt brukar ha en mild smak

Utgångsdatum
Alla varor i min avdelning är registrerade med respektive utgångsdatum i ett digitalt system, detta kollar vi av löpande varje dag. När en produkt bara får säljas i ytterligare två dagar så plockar vi bort den från ordinarie hyllplats och säljer istället för rabatterat pris i vår klimatkämpe-kyl. Detta för att ta vara på varorna och förhindra att mat slängs så långt det är möjligt!

Delikatessen

Anna, vår avdelningschef för kök, catering & manuell delikatess hälsar:

Mitt intresse för mat har funnits med sedan barnsben och det är oerhört roligt att få dela det med er kunder! I vår delikatess hittar ni manuella punkter med färsk fisk & skaldjur, delikatesser och färdigmat. Vi har halvmanuella färdigrätter som vi gör och packar själva såsom sallader, matiga tallrikar, smörgåstårtor med mera. Vi gör catering i alla möjliga format, stora som små – se mer här på vår hemsida! Vi har även varm lunchmat som vi serverar vardagar och grillad kyckling med mera. Mycket är det och mer ska det bli! Dela era önskemål med kollegorna i delikatessen så ska vi göra vad vi kan för att berika sortimentet med era önskemål.

För mig är nöjda kunder den viktigaste kvittensen på om vi lyckas med det vi gör eller inte och därför är jag så tacksam till alla er som delar med er av hur det gick med exempelvis blåmusslorna, om gästerna uppskattade smörgåstårtan och om det var något som saknades på Texas-buffén? Tack!

Delikatesser, färdigmat och charkuterier
Varorna ska ha lyster i färgen. Det är inte alltid enkelt att se eller på håll dofta om våra färskvaror håller den kvalité vi lovar - fråga därför gärna vår personal när du handlar över disk om smakråd, transport och förvaring så att du blir riktigt nöjd!

Fisk
För fisk är färgen och utseendet viktig. Det är skillnad på både färg och konsistens om man jämför vita fiskar med exempelvis lax. Fisken ska vara jämt tillskuren och se klar ut i färgen. Var medveten om att fisk ändrar utseende fort om den börjar bli dålig. Fisk ska dofta friskt av hav. Ifall du känner en söt, syrlig eller sur lukt bör du inte äta fisken. Fråga gärna medarbetarna på plats för tips och råd!

Kött

Jonathan, vår avdelningschef köttavdelningen hälsar:

I min köttavdelning försöker jag konstant att hålla mig uppdaterad på de säsongsvaror som är aktuella, de trender som råder och framförallt de önskemål jag får till mig från er kunder! Varuförsörjning är en del som jag tycker är extra viktig i just min avdelning. Här ska ni känna er säkra på att det vid jul finns gott om julskinka. Och när det är dags att laga en bolognese där hemma så är ni trygga med att det finns köttfärs i butiken, för att ta några exempel.

Har ni inte möjlighet att dela era önskemål med mig på plats vid hyllan så skicka gärna ett mejl. Det kan vara vad som helst som rör köttavdelningen. Min adress är: jonathan.pethrus@supermarket.ica.se Varmt välkomna!

Här några reflektioner från min avdelning….

Utseendet
För köttet är färgen och utseendet viktigt. Det är stor skillnad på både färg och marmorering om man jämför exempelvis en oxfilé och en entrecôte – men färgen ska variera från röd till mörkröd. Gå gärna in på ICAs köttguide för att se hur just din köttbit ska se ut. Dessutom ska ditt kött vara bra trancherat (tillskuret); jämnt och utan taggiga slamsor.

Doften
Mört och saftigt kött doftar just mört och saftigt. Kött som är vakuumförpackat behöver luftas en liten stund efter att förpackningen öppnats innan den rätta doften träder fram.

Smaken
Köttet ska ha en klar och fin smak. Dessutom ska det vara mört och lättuggat även efter tillagning – med förutsättningen att det har tillagats på rätt sätt, förstås. Detta gäller framför allt nötkött, kalv och lamm. Fråga oss gärna, så hjälper vi dig till bästa resultat!

Fågel
Fågelkött kan variera i utseende – exempelvis är majskyckling ibland gulare än annan kyckling och pärlhöna kan till och med vara ganska lila i färgen. Det kan vara svårt att avgöra enbart på fågelns utseende ifall den är färsk eller inte. Fråga gärna vår personal om du är osäker.
Färsk kyckling är ibland nästan luktfri, men andra gånger kan kyckling som har legat i vakuumförpackning få en lite speciell lukt. Denna lukt ska dock försvinna om du låter kycklingen lufta en liten stund.