Direkt från jorden till borden

Direkt från jorden till borden

Från jord till bord på bara ett par timmar. Hermelins grönsaker levererar närodlat och kravodlat till Ica Maxi – och kundernas intresse är rekordstort.

- Vi märker att efterfrågan har ökat. Kunderna vill ha lokala grönsaker. Jag tror att många tycker att det känns bra i hjärtat att handla när- och kravodlat, säger Paulina Jonsson, som till vardags arbetar på frukt- och gröntavdelningen på Ica Maxi.

Vi parkerar utanför gårdsbutiken för att göra ett besök hos Hermelins, en av de leverantörer som med rätta kan sägas stå för det bästa från trakten.

Det blåser hårt och majsen vajar betänkligt på ett fält en bit bort. Det är en fröjd för ögat att vandra omkring på gården. Rödkålsplantorna går som ett lila streck mellan rader av grönkål och blomkål. Solrosorna lyser gula och glada på ett helt fält som ligger i träda från odling ett år.

Här och där arbetar personalen med att skölja grönsaker, för stunden purjolök, och att knyta torkad gul lök till flätor.

Magdalena Hermelin arbetade på kontor mitt på pulserande Stureplan i Stockholm när idén om att odla grönsaker föddes.

- Jag ville ha något eget att göra på vår gård och var sugen på att testa kravodlade grönsaker av god kvalitét som kunderna vill ha.

För sex år sedan gjorde hon slag i saken och flyttade hem till Fallsbergs gård strax utanför Skänninge, där maken Olof arbetat med gräsproduktion i många år. I dag är efterfrågan större än hon klarar av att möta.

- Vi får tacka nej helt enkelt. Vi vill inte bli större, bara ännu bättre.

- Vi vill ha direktkontakt både med kunderna och slutkunderna och därför åker vi ofta ut i butikerna. Vi har kontroll på våra produkter från frö och ända tills de hamnar i en kundkorg. Det gör att vi känner oss trygga i att det är bra grönsaker som når hela vägen fram till matbordet.

Med ”vi” syftar Magdalena på personalen och inte minst Siri Larsson som är förman och ansvarig för arbetet på fältet. Varje morgon klockan sju samlar hon personalen i möte. Då har Magdalena fått dagens beställningar och Siri fördelar jobbet i landen.

- Vi har mellan 30 och 35 olika slags grönsaker på gården, säger hon. Allra mest säljer lök, betor och morötter.

- Vi går igenom varje gröda för sig för att kontrollera att de är perfekta i utseende och smak. Ekologiska och kravodlade grödor har lite skönhetsfläckar men de ska vara tilltalande så långt vi kan påverka.

Varje grönsak som ska säljas förses med en ”adresslapp” som fungerar som en slags kvalitetssäkring.

- Vi kan aldrig säga att det inte är våra grönsaker, säger Magdalena. Skulle något vara fel så får vi höra det.

På Ica Maxis frukt- & gröntavdelning har Hermelins fått ett eget litet torg. Där arrangeras grönsakerna i en paljett av vackra färger.

- Det är roligt att samarbeta med Maxi i Motala för de ser efterfrågan och har blick för vad den intresserade kundkretsen vill ha, säger Magdalena.

- Vi vill veta vad vi äter numera, hälsotrenden har verkligen exploderat!

Toppbild.

Siri, Magdalena och morötterna:

Siri Larsson är förman och ansvarig för arbetet på fältet. Här växer morötterna i långa rader.

Bild 1.

Purjolökssköljning:

Haben Bahta sköljer purjolök som ska skickas till butikerna för försäljning.

Bild 2.

Magdalena och rödkålen:

- Direkt när vi har pratat med Ica Maxi på telefon om dagens beställningar ger vi oss ut i landet, säger Magdalena Hermelin.

 

 

 

 

 

Hermelins Skänninge
Hermelins Skänninge