Den 14 november invigdes Agtiras anläggning och inne i växthuset växer 7000 gurkplantor för fullt. Nu hittar du vår härodlade Haningegurka till försäljning i butiken och den smakar fantastiskt!
Växthuset är ca 3000 kvadratmeter stort och vi kommer odla och skörda ca 500 ton lokalodlad Haningegurka varje år!
Förutom att vi nu är självförsörjande på en av våra mest sålda produkter – gurka – innebär det också en stor vinst för miljön och klimatet. Behovet av transporter försvinner och vi behöver inte längre importera gurka under vintermånaderna.
Från plantering till färdig gurka tar det ca 20 dagar. Agtira använder en vertikal odlingsmetod och återanvänder vatten som innebär att det går åt 95 procent mindre vatten och betydligt mindre odlingsyta jämfört med en traditionell odling.
Gurkan kommer till butiken samma dag som den skördas, vilket både ökar hållbarheten och minskar matsvinnet.
Dessutom, när gurkan alltid skördas i säsong kommer den också smaka fantastiskt gott året runt.
Bygget av växthuset gjordes i samarbete med Agtira
Följ oss på våra sociala kanaler för mer uppdateringar.