För en god morgondag

Hållbarhet & sponsring

Det är ord vi strävar och lever efter dagligen i vår butik. Och för att kunna göra mer behöver vi vara snälla. I synnerhet mot världen och miljön vi lever i. Så tillsammans med 17 andra Maxibutiker i västra Sverige började vi arbeta mot en bättre framtid. Där vi nu satsar ännu mer på våra fem hållbarhetsområden: Lokalt, Miljö, Hälsa, Mångfald och Kvalité. Något som gör det ännu enklare för dig som kund att göra hållbara och kloka val. För alla kan göra något. Så varför inte göra mer för en god morgondag.

Mer miljö.
Mer miljö

Mer miljö.

Vi vill göra mer för att göra miljösmarta val enkelt. Varje dag arbetar vi med att hitta smartare och snällare lösningar i vår butik. Målet är att spara på de resurser vi har och minska svinnet. Det gör det ännu enklare för dig att göra ett mer hållbart val samtidigt som du får vakna upp till en godare morgondag.

 • Certifierad Miljösmart butik
  Vår butik har certifierats enligt ”ICAs kriterier för en Miljösmart butik”. Kriterierna bygger på Miljölagstiftningen och ICAs mål för att minska klimatpåverkan. De utgör en grund för hur butikerna kan arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor på ett strukturerat sätt. Arbetet sker inom flera olika områden. Till exempel genom tydliga mål på hur vi ska minska vårt svinn, hur vi tar hand om avfall, vår energiförbrukning och klimatpåverkan. Miljöarbetet är en del av ICAs arbete ”För en god morgondag”
 • Trafikkalendern
  Trafikkalendern är Sveriges största läromedel om trafiksäkerhet för barn. I 33 år har de inspirerat skolor att arbeta med trafikfrågor som en del av lärandet för hållbar utveckling. Trafiksäkerhet, miljö och hälsa är ämnen som genomsyrar hela materialet. Vi är stolta över att kunna vara med och inspirera de unga i en hållbar utveckling. Läs mer här!
 • Rädda frukten
  Hjälp oss minska matsvinnet! Kantstött och andrasorterad frukt, perfekt att göra smoothies på! Du hittar påsarna i Frukt & Grönt-avdelningen för endast 25 kr.
 • Panta mera
  Välkommen att panta i vårt fina pantrum på utsidan av butiken till vänster om huvudentrén. 2019 tog vi emot cirka 3 miljoner burkar och flaskor. Detta har bidragit till att spara lika mycket energi som det tar att fixa till 984 325 stycken fredagsmys! Det vill säga steka tacofärs värma skal, kyla dryck, poppa micropopcorn och streama en fredagsfilm.
 • Stena Recycling
  Stena Recycling hjälper oss sortera och återvinna allt vårt avfall. De hjälper oss med en effektiv, säker hantering och återvinning av materialet. Det gagnar miljön och du som kund kan känna att du gör ett bra miljöval när du handlar hos oss.
 • Miljömärkt el
  I butiken använder vi el märkt Bra Miljöval som uppfyller Naturskyddsföreningens kriterier.
 • Natur och Miljöboken
  Genom att vara med och sponsra Natur och Miljöboken lär vi våra barn, deras familjer om naturen och en hållbar livsstil! Sedan 1995 har utgivningen av Natur & Miljöboken skett till över 5 miljoner elever i Sverige. Ett faktagranskat, inspirerande och framförallt aktuellt läromedel i natur- och miljökunskap. Läs mer här!
 • Ät snart
  Matsvinn påverkar både miljö och samhällsekonomi. För att minska mängderna mat som slängs har vi ett koncept vi kallar "Ät snart" vilket innebär att vi sänker priset kraftigt på varor som snart håller på att gå ut.
 • Flergångskassar
  ICAs plastkasse är av så kallad grön polyeten. Kassen görs av sockerrör, vilket vid förbränning ger 85% mindre fossilt koldioxidutsläpp än vad oljebaserade kassar gör. Kvaliteten är densamma. Sockerrörskassen är 100% återvinningsbar och klimatkompenserad.
 • Water to billions
  Vi har under flera år varit med och bidragit till att stoppa vattenbristen i katastrofdrabbade områden i världen genom projektet Water to billions. Läs gärna mer på www.watertobillions.com
 • Halva priset i Bageri & Deli
  För att ytterligare minska matsvinnet så erbjuder vi halva priset på produkter från Bageriet efter kl 21 och likaså med spill från Delikatessen.
 • Laddstolpar
  röna miljöbilar blir allt mer populära och för att vara med och stödja detta miljösmarta val har vi installerat laddstolpar på vår kundparkering. För att underlätta för en enklare, miljövänligare vardag.
Mer hälsa.
Mer hälsa

Mer hälsa.

Vi vill göra det enklare för dig att göra hälsosammare val. Att tydligt synliggöra vårt hälsosammare sortiment och samarbeta med kostvetare och olika typer av både lokala föreningar och nationella organisationer, är bara några sätt hur vi gör mer för en god morgondag och den svenska folkhälsan.

 • Cancerfonden
  ICA har stöttat Cancerfonden i många år – ja faktiskt sedan femtiotalet. Därför var det naturligt för oss att även engagera oss i Rosa bandet-kampanjen när den startades för 20 år sedan. Och det är något vi är stolta över.
 • Kostvetarens goda val
  Vår egna kostvetare Sofia Eklund hjälper dig som kund hos oss att göra ett hälsosammare kostval. Med jämna mellanrum kan du träffa Sofia i vår butik och prata kost med henne. Håll utkik efter event med Sofia på våra sociala medier och spana gärna efter märket ovan i våra hyllor! Där kan du hitta produkter som Sofia tipsar om. Läs mer om Sofia här.
 • Vego
  Vi har förmodligen det största Vegosortimentet i Göteborg. Håll utkik efter märket ovan i butiken för vårt Vegosortiment.
 • Laktos- & glutenfritt
  Likaså har vi även förmodligen Göteborgs största Laktos & Glutenfritt sortiment. Håll utkik efter symbolerna ovan för laktos- och glutenfritt dig!
 • Kompis med kroppen
  Vi vill göra det enklare för dig att göra hälsosamma val. Vårt samarbete med ”Kompis med kroppen” innebär att vi tar emot skolklasser i butiken och väcker deras kunskap och nyfikenhet om nyttiga frukter och grönsaker.
 • Gratis bananer till barnen
  Vi vill uppmuntra de små att äta frukt! Därför har vi alltid gratis bananer till alla barn i butiken. 
 • Barndiabetesfonden
  När man har pantat sina burkar i vårt nya fräscha pantrum kan man välja att skänka panten till Barndiabetesfonden. Sedan 2019 stödjer ICA Stiftelsen Barndiabetesfondens viktiga arbete
 • Noll Tolerans mot mobbning
  Grundades 2004 för att motverka mobbning och kränkande behandling. Med hjälp av föreläsningar och kostnadsfritt undervisningsmaterial utbildar de tusentals lärare och på senare år har de också lagt stort fokus på att skapa film. Deras idé är att förse alla skolor i Sverige med kostnadsfritt material. Mobbningsfrågan är alldeles för viktig för att den ska bortprioriteras på grund av skolors dåliga ekonomi. Vi är stolta att få vara med och bidra till detta.
 • Trygga barnen
  Trygga Barnen stöttar barn och unga 7-25 år som lever i eller har växt upp i en familj där någon har problem med missbruk. De som jobbar i Trygga Barnens stödverksamhet har egna erfarenheter av att vara anhörig till någon med missbruk och psykisk ohälsa. Vi är glada att kunna stödja dem. Läs mer här!
Mer lokalt.
Mer lokalt

Mer lokalt.

Vi vill göra mer där vi märker skillnaden. Det vill säga här. I trakten du och vi lever i.
Så vi tillsammans får ett levande samhälle där alla mår bra. Därför arbetar vi hårt med att stötta föreningar och noga utvalda lokala matskapare. För att du ska trivas här lika bra som oss.

 • Det bästa från trakten där du bor
  Vi tror att du är lika stolt över maten här i trakten som vi är. Därför har vi tillsammans med bönderna samlat den bästa lokala maten. Njut av äkthet, omtanke, kunskap och småskaligt skapande som känns på smaken.
 • Giving people
  Vi stödjer Giving People och tillsammans hjälper vi ekonomiskt utsatta barn i Göteborg. Giving People är en organisation som arbetar för att hjälpa barnfamiljer som lever i ekonomisk utsatthet. De ger akut hjälp i form av mat, blöjor, barnkläder och andra viktiga förnödenheter. Organisationen har sedan starten i september 2013 förmedlat ett stort antal matkassar, kläder och hygienartiklar till över 15 000 barnfamiljer över hela Sverige. Läs mer om verksamhet här.
 • Handla för andra
  Vi har sedan långt tillbaka samarbetat med Handla för andra. Handla för Andra är ett sätt att samla in matvaror, hygienartiklar etc. som vi sedan ges vidare till människor i utsatthet som söker stöd i kyrkan. Samtidigt ger vi en möjlighet till ”vanliga lördagshandlare” att få vara med och bidra och visa att vi vill göra skillnad för de i utsatthet, och många är glada att få vara med och bidra på ett konkret sätt till vår stad.
 • Faktum
  Faktum är Götalands gatutidning. Försäljarna köper tidningen för 40 kronor, säljer den för 80 och behåller mellanskillnaden. Att sälja Faktum är ett jobb, inte välgörenhet. När hemlösheten och det sociala utanförskapet är utrotat i Sverige har Faktum lovat att lägga ner. Fram till dess kommer de att fortsätta bilda opinion för ett gatuliv utan sociala klyftor och erbjuda sysselsättning för människor utan bostad och/eller jobb. Vi delar helhjärtat Faktums strävan för ett Sverige för alla. Därför är vi företagsprenumeranter. Läs mer om faktum här.
 • Svenska Narkotikapolisföreningen
  Föreningens syfte är att främja sådan utbildning och forskning inom narkotikabekämpningens område som är till nytta för rättsväsendets verksamhet. Vi bidrar till Mölndals högstadieskolors nya informationsmaterial i narkotika & dopingfrågor. Projektet är en mycket viktig del av vårt och skolornas förebyggande arbete och materialet revideras årligen i samråd med skolsköterskor, rektorer och speciallärare i ämnet.
 • Husmiddagar på Ronald McDonald Hus
  På Ronald McDonald Hus i Göteborg bor 41 familjer vars barn drabbats av svår sjukdom. Dessa familjer kommer långt härifrån och har blivit remitterade till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus för att barnen ska få rätt specialistsjukvård. Ett ständigt dilemma för dessa familjer är mat. Mitt i kaoset, sorgen och oron blir det en prövning att planera, handla och laga mat. För att underlätta och för att ge våra familjer en liten guldkant i tillvaron serveras regelbundet så kallade husmiddagar som vi är med och sponsrar.
 • Julmat och julklappar till behövande
  I samarbete med Svenska Kyrkan så hoppas vi varje Jul kunna bidra med julgjädje i form av julmat och julklappar till utsatta barnfamiljer i Göteborg.
 • Göteborgs kyrkliga stadsmission
  I vårt arbete med att minimera svinnet så mycket som möjligt så skänker vi bröd och tårtor till Stadsmissionen i Göteborg.
 • Ajabaja cancer
  Vi stöttar familjer lokalt som har drabbats av barncancerbåde via ett förberett gåvopaket men även med egna medel. Läs mer om Ajabaja cancer här!
 • Missing People
  Vi stöttar Missing People Sweden som är en ideell organisation som hjälper anhöriga och polis med att publicera efterlysningar och arrangera sökinsatser efter försvunna personer. Läs mer om Missing people här!
Mer mångfald.
Mer mångfald

Mer mångfald.

Alla är olika och det vill vi göra mer för.
Genom att ta tillvara på olikheter ökar vi mångfalden med alla möjliga bakgrunder, förmågor och personligheter bland våra medarbetare. Vi vet att ett inkluderande samhälle blir tryggare, mer tolerant och roligare. Det tjänar både du och vi på.

Mer kvalitet.
Mer kvalitet

Mer kvalitet.

Det ska kännas tryggt för dig att handla i vår butik. Därför vill vi göra mer för att skapa en noggrannare och säkrare mat- och butiksvärld. Vi sätter stolthet i våra säkra rutiner, kompetenta och utbildade medarbetare, spårbarhet och kontroller. Så att du kan få varor av toppkvalitet, som du kan känna dig trygg med är tillverkade under rätt arbetsförhållanden och bra djuromsorg.

 • Mer säker mat
  Vi kvalitetscertifierar våra butiker. Det betyder bland annat att alla våra kylar håller rätt temperaturer, att allt vårt kött tillhandahålls på rätt sätt, att vår färdiga mat värms upp till rätt gradantal och att all vår personal har rätt utbildning inom området. På så vis kan du som kund vara trygg med att all mat du handlar hos oss är säker mat.