Vår historia

Ebba och Oskar Andersson, startade en charkuteriaffär i huset på Backgatan i Södra Sandby 1927. Ebba hade jobbat i affär och Oskar hade gått som slaktarlärling och lärt sig yrket.

Att starta egen rörelse på 1920-talet var inte så svårt, men det krävdes ett startkapital. För att få ihop det reste Oskar till Spetsbergen, där det på den tiden gick snabbt att jobba ihop de pengar som behövdes.

De första åren var utrymmena små. Därför slaktades djuren hos en svåger i Sjöbo och transporterades via järnväg till Sandby. I charkuteriet tillverkades knackwurst, rökt lökkorv, pressylta, rökt och kokt leverkorv. I köket bakade Ebba leverpastej.

Under 30-talets depression var affärerna inte alltid så lysande. För att göra det bästa av situationen cyklade Oskar omkring på bygden och sålde sina varor och tog upp order.

Så småningom utökades sortimentet med wienerkorv, prinskorv, frukostkorv, falukorv, isterband och en syrlig potatiskorv.

Men trots allt gick det bättre och bättre och 1937 köpte Oskar ett konkursdrabbat slakteri några kvarter bort vid Dalbyvägen och flyttade charkuteriet dit. Under kriget var tillgången på kött dålig. Bland annat tillverkade Ebba kupongfria kåldolmar där köttinnehållet drygades ut med morötter och andra rotfrukter. Trots kärva år under andra världskriget tog affärerna fart i fastigheten på Dalbyvägen.

 

Under slutet av 40-talet övergick Oskar till att köpa färdigslaktat från Scan i Kävlinge och slaktade bara för husbehov inför jularna.

Först 1955 gjordes en rejäl utbyggnad av affären – 40 kvm – kanske inte så märkvärdigt men nymodigheter som kyldiskar gjorde butiken modern och nu var Anderssons inte enbart charkuteri utan även livsmedelsbutik.

När Oskars söner Einar och Olle tog över 1958 och affären fick namnet
Bröderna Andersson, hade rörelsen sammanlagt 8 anställda.

1970 skedde nästa stora förändring när man övergick till snabbköp 
och ytterligare 90 kvm butiksyta tillkom.

1972 stod Centrumhuset i Södra Sandby klart och den gamla butiken byggdes om till att helt och hållet inrymma charktillverkningen.Charksortimentet utökades med bl.a. timjansleverkorv, hemlagad rostbiff, grillat fläsk och kokt skinka.

1982 utökades butiksytan till 1 000 kvm. I charksortimentet har under senare år tillkommit nya produkter, t.ex. bierpinnar, Sandbysalami, blocksalami och varmrökt fläskfilé.

Einars son, Oskars sonson Peter Berlin, tog över 1992 och har fört traditionerna vidare. 1997 blev Bröderna Andersson ”Anderssons”, precis som på Oskars och Ebbas tid, och efter en omfattande ombyggnad stod en ny och större butik på 1 500 kvm klar.

2004 byggde Anderssons ut butiken till 2000 kvm i en bredare satsning på färskvarorna, ett utökat delikatessortiment och ännu större avdelning för frukt och grönt.

2012 tog Peter Berlin sig an nya utmaningar inom ICA och Pär Friberg, ICA-handlare från Limhamn tog över butiken.

2013 genomgick butiken en stor ombyggnad och med totalförnyelsse och miljötänk skapades en ny miljövänlig och modern matbutik. I samband med detta bytte även butiken namn till ICA Kvantum Södra Sandby med Anderssons Kök.