Vi älskar Norrland

Lokala leverantörer

För oss på ICA Kvantum Gällivare är det viktigt att stötta närområdets matproducenter och se till att du hittar deras varor hos oss. Korta transportsträckor är bra för miljön. Småskalig tillverkning betyder kvalitet. Och framför allt; våra lokala leverantörer håller Norrland levande.

Norrmejeriers bönder: Hulda Wirsén & Johan Liljebäck

Norrmejeriers bönder: Hulda Wirsén & Johan Liljebäck

I November 2023 besökte vi företaget Stora Mu i Överkalix. Där driver mjölkbönderna Hulda Wirsén och Johan Liljebäck en bondgård som säljer mjölk till Norrmejerier varannan dag. Mjölkproduktionen på gården började 1970 och det är Johans farfar som är grundaren. Företaget har naturligt blivit ett familjeföretag. Först tog Johans pappa över gården och sedan Johan själv. Det är en av drivkrafterna till att fortsätta driva bondgård i Överkalix, värna om det arv han har fått. 
En annan drivkraft är samhällsintresset. Att skapa arbete i landsbygd, landskapsvård och stärka byns attraktivitet, samtidigt som det är hållbart att odla sin mat var man bor.

Olofssons bageris ägare: Bengt-Olof Olofsson

Olofssons bageris ägare: Bengt-Olof Olofsson

I November 2023 besökte vi Olofssons bageri i Överkalix. Där driver ägaren Bengt-Olof Olofsson ett bageri tillsammans med sina anställda och levererar bröd, tårtor och kondisbitar till hela Norrbotten. År 1947 startade Bengt-Olofs pappa & farbror företaget. På den tiden användes en bagarstuga till produktion, idag en stor lokal med uppemot 30 anställda. På den tiden levererades det nybakta brödet med cykel, idag kommer en lastbil varje natt och lastar på hundratals limpor som transporteras till lokala butiker. 

"Vi lever i en värld var miljön är en utmaning framöver. Så är det och så kommer det bli än mer. Ju mindre transporter man har och ju mer lokal handel, kommer vi att gynna oss själva i slutändan."