Vi älskar Norrland

Lokala leverantörer

För oss på ICA Kvantum Gällivare är det viktigt att stötta närområdets matproducenter och se till att du hittar deras varor hos oss. Korta transportsträckor är bra för miljön. Småskalig tillverkning betyder kvalitet. Och framför allt; våra lokala leverantörer håller Norrland levande.

Olofssons bageris ägare: Bengt-Olof Olofsson

Olofssons bageris ägare: Bengt-Olof Olofsson

I november 2023 besökte vi Olofssons bageri i Överkalix. Där driver ägaren Bengt-Olof Olofsson ett bageri tillsammans med sina anställda och levererar bröd, tårtor och kondisbitar till hela Norrbotten och även till flera länder i Europa. År 1947 startade Bengt-Olofs pappa & farbror företaget. På den tiden användes en bagarstuga till produktion, idag är bageriet en stor lokal med uppemot 30 anställda. På den tiden levererades det nybakta brödet med cykel, idag kommer en lastbil varje natt och lastar på hundratals limpor som transporteras till alla lokala butiker. 

- Vi lever i en värld var miljön är en utmaning framöver, säger Bengt-Olof. Så är det och så kommer det bli än mer. Ju mindre transporter man har och ju mer lokal handel, kommer vi att gynna oss själva i slutändan.

Hitta till Olofssons Bageri
Jokkmokksbärs ägare: Petra Holbom

Jokkmokksbärs ägare: Petra Holbom

I januari 2024 besökte vi Jokkmokksbärs produktion i Jokkmokk. Där möts vi av en underbar doft av blåbär, ägaren Petra Holbom står och lagar sin berömda blåbärssirap på spisen. Hon är sedan 2021 ägare av företaget och producerar alla produkter själv. Hon visar oss runt bland kastrullerna där marmelader, siraper, sylter och safter med mera tillagas. Hon plockar bären, fryser in, torkar och skapar utifrån efterfrågan, eller snarare, hon vill ha ett lager men produkterna är så populära så hon hinner inte med. Vi förstår varför, när produkterna är så vällgjorda smakar de därefter. 

Hitta till Jokkmokksbär
Fabrikörens grundare/ägare: Magnus Kvickström och Linda Kvickström

Fabrikörens grundare/ägare: Magnus Kvickström och Linda Kvickström

I januari 2024 besökte vi charkuteri-företaget Fabrikörens produktion och huvudkontor i Näsberg, några mil utanför Jokkmokk. Med lång erfarenhet av att tillverka charkuterier bestämde sig paret att starta ett eget charkuteri med fokus på ordet mathantverk. I deras fabrik får vi följa processen från lokalt handlat kött, hur de bit för bit skär till de perfekta bitarna som sedan stoppas till korvar för hand och röks i en kamin där de eldar. Till och med veden hämtar de själva från skogen. Resultatet är makalöst gott. 

Att välja lokalt innebär att hålla landsbygden levande. 

 

Hitta till Fabrikörens
Norrmejeriers bönder: Hulda Wirsén & Johan Liljebäck

Norrmejeriers bönder: Hulda Wirsén & Johan Liljebäck

I november 2023 besökte vi företaget Stora Mu i Överkalix. Där driver mjölkbönderna Hulda Wirsén och Johan Liljebäck en bondgård som säljer mjölk till Norrmejerier varannan dag. Mjölkproduktionen på gården började 1970 och det är Johans farfar som är grundaren. Företaget har naturligt blivit ett familjeföretag. Först tog Johans pappa över gården och sedan Johan själv. Det är en av drivkrafterna till att fortsätta driva bondgård i Överkalix, värna om det arv han har fått. 
En annan drivkraft är samhällsintresset. Att skapa arbete i landsbygd, landskapsvård och stärka byns attraktivitet, samtidigt som det är hållbart att odla sin mat var man bor.

Hitta till Norrmejerier