Laddplatser för elbil på City Knalleland & Fristad

Vid City Knallelands och City Fristads parkering har vi installerat laddplatser för din elbil eller laddhybrid. Platserna är publika vilket gör att du kan ladda när det passar dig. Chargenodes smarta teknik gör att du som ska åka först laddar först.

Illustration

Ett ökat behov av laddmöjligheter och dåligt utbud av laddplatser i Borås var två avgörande faktorer till ICA Citybutikernas storsatsning på elbilsladdning tillsammans med ChargeNode.

-Vi uppmärksammade tidigt att det finns ett stort behov av elbilsladdning hos våra besökare och det är en utmaning att möta det ökade behovet för Borås Stad, säger Linus Ivarsson, Marknadschef ICA Citybutikerna.

ICA Citybutikerna har länge haft ett stort hållbarhetsdriv och installerade redan 2016 en 857 kvm stor solcellsanläggning på taket på ICA City Knalleland, något som visade sig var både miljö och hållbarhetsmässigt fördelaktigt. 

ChargeNode hjälper ICA till nästa nivå

-Nu tar vi nästa stora hållbarhetskliv och storsatsar på elbilsladdning tillsammans med ChargeNode. För oss är deras laddteknik helt överlägsen. Deras smarta mjukvara optimerar och fördelar tillgänglig laddeffekt så att alla våra besökare får den laddning utan att vi behöver öka effektuttagen på fastigheten, avslutar Linus Ivarsson.

ChargeNode har installerat och driftsatt 28 ladduttag hos City Fristad och 8 ladduttag hos City Knalleland som är snyggt integrerade i svarta belysningspollare längs parkeringen.

Ladduttagen (22kW) är installerade i ChargeNodes populära balklösning, ett räcke i återvunnen aluminium och som monteras på markskruv. All kabel göms inuti vilket helt eliminerar dyra markarbeten. Dessutom installeras en kraftfull snabbladdare (supercharger) med 150 kW laddeffekt på City Knalleland med två ladduttag så att två bilar kan ladda med hela 75kW samtidigt.

Ytterligare 50 laddpunkter har installerats i anslutning till Knallelands besöksparkering på Skaraborgsvägen, Albanoliden och Alingsåsvägen. Initialt får Knalleland ett 60-tal laddplatser men ChargeNodes system är förberett för att kunna skalas upp till hundratals laddplatser allteftersom behovet ökar. 

-Att få möjlighet att göra den här stora satsningen tillsammans med ICA Citybutikerna i Borås känns fantastiskt kul. Utmaningen kring tillgänglighet på elbilsladdning i Borås har varit i fokus under en tid och därför är det extra roligt att få vara med att bidra till att fler kan ladda sin elbil där, säger Kristian Sandahl, VD och grundare ChargeNode.

ChargeNode levererar en helhetslösning med installation, drift, support och molnbaserad betallösning till ICA Citybutikerna.

Illustration

Om ChargeNode

ChargeNode grundades 2018 med övertygelsen om att det krävs nya tekniska lösningar med smartare resursutnyttjande för att lösa dagens utmaningar med storskalig elektrifiering. Företaget är idag ett snabbväxande greentech-bolag med säte i Göteborg. Bolaget erbjuder smarta laddsystem för storskalig elbilsladdning som bygger på egenutvecklad och patensökt laddteknik. Genom att centralisera laddtekniken kan laddning fördelas ut till fler p-platser utan behov av separat laddare på varje p-plats. Med smart styrning t.ex. på avresetid så kan bilar med kort parkeringstid laddas först och därefter de som skall stå längre. Alla får den laddning som de önskar. Kunder är fastighetsbolag, bostadsrättsföreningar, hotell och destinationer, varav några är ESS Hotell, Varberg Energi, Bygg-Göta, PGA Sweden International och Kvdbil.

Om ICA Citybutikerna

ICA Citybutikerna är fyra ICA-butiker i Borås, Fristad och Brämhult med gemensam ägare. De har drivit butiker i över femtio år och har varje vecka över 80 000 kundbesök.