Cajun gumbo

Från Louisana härstammar gumbo, en kraftfull gryta där kocken varierar ingredienserna efter tillgång. Korv, kött, skaldjur, allt kan gå i den kryddstinna grytan. Stjälkselleri, paprika och lök är dock ett måste för den smakrika buljongen medan okra och vetemjöl reder av den här mustiga skaldjursgrytan.

Ingredienser
4 portioner
2 gröna paprikor
3 stjälkar selleri
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
300 g färsk chorizo
1/2 dl vetemjöl
5 dl kycklingbuljong (vatten och tärning eller fond)
6 droppar tabasco
1 tsk paprikapulver
2 krm mortlad eller malen kummin
2 lagerblad
500 g krossade tomater
200 g okra
300 g råa kungsräkor
1 kruka persilja
1 citron
salt
peppar
Gör så här
00:05:00
00:10:00
00:05:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1456 KJ / 347 kCal
Fett12 g
Salt4.32 g
Kolhydrater25 g
Protein32 g
Klimatguide
1,40 - 2,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
9 stHelt ok men alldeles för lite sting. Saknar verkligen kryddning. Chilli, svartpeppar?
Anders michael
Detta ser ut som ett jättetrevligt recept, däremot så är detta inte en cajun gumbo utan snarare en kreolsk gumbo. Cajun gumbo har sällan tomater, räkor eller okra i grytan, utan använder sig av kyckling och korv istället. Kreolsk gumbo har snarare ofta tomater, okra och räkor i grytan.
Christopher
Gjorde en ”vegetarisk” variant med ICAs egna vego chorizo korv och rökt marinerad tofu och det blev otroligt gott! Rekommenderar starkt!
Nessim