Burgundisk köttgryta

Burgundisk köttgryta, eller Boeuf Bourguignon, är en fransk och mustig köttgryta med smak av bland annat rödvin, vitlök, syltlök, bacon, champinjoner och franska kryddor.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2001

Ingredienser
6 portioner
1 kg grytbitar av nöt
ca 2 - 3 msk smör (till stekning)
salt
nymalen peppar
1 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
1/2 dl balsamvinäger
2 dl kalvbuljong (vatten + fond)
3 3/4 dl rödvin eller motsvarande mängd matlagningsvin
2 paket bacon (à 140 g)
200 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 burk syltlök (à 275 g)
ca 1 msk smör (till stekning)
Bouquet garni
1 - 2 timjankvistar
1 - 2 persiljekvistar
2 lagerblad
1 bit morot
steksnöre
Till servering
kokt potatis
ev 1/2 - 1 dl grovhackad persilja
Gör så här
01:30:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2651 KJ / 625 kCal
Fett30.3 g
Salt3 g
Kolhydrater37.3 g
Protein47.9 g
Kommentarer
Ska göra grytan för första gången och undrar om det är 75 cl vin (eller matlagningsvin ) som ska i eller hälften? I receptet står det 1/2 flaska vin, men inom parentes 75 cl. Så vilket är det? Kan man ersätta en del med vatten?
Paola
2025-06-17Hej Paola! Vi menar en halv flaska vin som innehåller 75 cl, vilket alltså blir ca 3,5-4 dl vin. Om du byter ut en del av vinet kommer grytan inte få samma djupa smak men det kommer gå att koka den. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
2025-06-17Hej Paola! Ja, vad tokigt av oss att skriva så. Nu har jag ändrat till 3,75 dl som det ska vara. Tack för att du frågade! Och ja, du kan byta ut mot lite vatten även om grytan få en mindre mustig karaktär! Lycka till. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
2025-06-17Kommer att tillaga denna men med längre koktid och kanske lite mer kryddor
Denise
2025-04-30Gott
Ann-christin
2024-12-22