Matjessilltårta

En klassisk matjessilltårta med bland annat matjessill, kvarg och gräddfil är en matig tårta för alla som älskar sill. Denna silltårta gör du på en botten av kavring och garnerar med gräslök och kan med fördel göras dagen innan. Ett måste till midsommar, men passar lika bra till jul och påsk som läckert tillbehör till fest och buffé.

Ingredienser
12 bitar
Botten
200 g kavring
75 g smör eller margarin
Fyllning
3 gelatinblad
2 burkar matjessill (à 200 g)
1 rödlök
250 g kvarg (10%)
3 dl gräddfil
1 msk sillspad
1 krm malen svartpeppar
Garnering
1 dl finskuren gräslök
Gör så här
00:15:00
00:05:00
03:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per bit
Energi962 KJ / 230 kCal
Fett16 g
Salt1.5 g
Kolhydrater13 g
Protein9 g
Kommentarer
Går det att frysa tårtan, om det blir ngt kvar vill säga….😊 //Kim
Kim
2025-06-19Hej Kim! Den kommer tyvärr inte vara toppenkul när den tinats. Men en smarrig lunch dagen efter passar den bra till;) Glad midsommar! Hälsningar Niclas
ICA-köket
2025-06-19Vad kan jag änvända i stället för gelatin? Äter inte malda grisen?
Josephine
2025-06-19Hej Josephine! Då kan du använda tex agar agar. Hälsningar Redaktionen
ICA-köket
2025-06-19Hej ICA, kan man ersätta kvarg 10% med annat? Typ kvarg 0.5% eller turkisk yoghurt 10%
Helena
2025-06-17Hej Helena! Det borde gå bra, men för säkerhets skull kanske du skulle kunna minska på gräddfilen med 1/2 dl så att inte tårtan bli för lös i konsistensen. Det är ju trist. Lycka till! Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
2025-06-18