Recept: Tomat- och saffranssoppa med spätta
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 45 minuter

Tomat- och saffranssoppa med spätta

13 röster

Delikat och välsmakande tomat- och saffranssoppa med spätta. Den kraftfulla fänkålen med förstklassig saffran och de makalösa spättafiléerna blir en fenomenal måltid. Rik på goda kryddor och med nybakade baguetter svindlande god.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2001.

Ingredienser

  • 400 g fänkål
  • 2 små gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 paket saffran (à 0,5 g)
  • 1 msk socker
  • 1 krm kajennpeppar
  • 2 dl vitt matlagningsvin
  • 7 dl fiskbuljong (tärning + vatten)
  • 3 dl mellangrädde
  • salt och svartpeppar
  • 4 normalstora tomater
  • 1/2 kruka färsk basilika
  • 400 g spättafiléer
  • nybakat bröd, t ex baguetter till servering

Så här gör du

  1. Finstrimla fänkål, lök och vitlök. Hetta upp olivolja i en stor kastrull (5 liter, för 4 port). Fräs grönsakerna, utan att de tar färg, tills de blivit mjuka, ca 5 minuter.
  2. Rör ner saffran, socker, kajenn, och häll på vinet. Låt koka ihop några minuter. Häll på buljong och grädde. Krydda med svartpeppar och salt. Koka försiktigt på svag värme i 15 minuter.
  3. Skär tomaterna i fjärdedelar och skär bort kärnhusen. Fintärna tomatbitarna. Grovhacka basilikan.
  4. Putsa spättafiléerna; klipp ev bort de slamsiga "flankerna". Rulla ihop spättafiléerna och lägg ner dem försiktigt i kastrullen. Sänk värmen, sätt på ett lock och låt fisken sjuda i 4-5 minuter. Ta upp fisken och lägg i 4 djupa skålar (för 4 port).
  5. Rör ner tomat- och basilikahacket i kastrullen och smaka av med salt och peppar.
  6. Häll soppan över fisken i skålarna och servera med nybakat bröd, t ex baguette. Garnera avslutningsvis med resterande basilika.