Recept: Rödvinssås
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 30 min

Rödvinssås

51 röster

Rödvinssås kan lyfta vilket kött som helst! Med smak av rött vin, palsternacka, timjan, köttbuljong, tomatpuré och socker passar såsen utmärkt att serveras till en god köttbit och exempelvis stekt potatis. Enkelt och otroligt gott!

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2003.

Ingredienser

  • 1 schalottenlök
  • 1 bit palsternacka (1 bit = 3-4 cm)
  • 25 g smör
  • 3 dl rött vin
  • 1 krm timjan
  • 1/2 köttbuljongtärning
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1/2 tsk socker
  • salt och peppar
  • 1 tsk arrowrot eller maizena

Så här gör du

  1. Skala och finhacka lök och palsternacka. Fräs hacket med det mesta av smöret i en kastrull tills löken är blank.
  2. Späd med vinet, tillsätt timjan och smula ner buljongtärningen. Koka ca 10 minuter och sila.
  3. Tillsätt tomatpuré och socker och fortsätt koka ihop fonden till cirka halva mängden, smaka av med salt och peppar. Om man vill ha såsen lite tjockare kan den redas med en aning arrowrot/maizena utrörd i vatten.
  4. Blanka av såsen genom att röra ner den sista smörklicken.

För alla

Fri från gluten och ägg men innehåller laktos.
Gör laktos- och mjölkproteinfri: använd mjölkfritt margarin eller lite olja i stället för smör.