Recept: Rårakor
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 45 min

Rårakor

19 röster

Rårakor är svensk husmanskost när den är som bäst. Rårakorna steks gyllengula och serveras med lingonsylt och fläsk. Rårakornas lyxvariant är med ingredienser som löjrom, lök och gräddfil.

Ingredienser

  • 4/5 kg fast potatis (3/4 kg motsvarar 8-10 st)
  • 25 g smör eller margarin
  • 1 tsk salt
  • peppar (från kvarnen)

Så här gör du

  1. Skala och skölj potatisen. Riv den på grova sidan på rivjärn eller i matberedare. Krydda med salt och peppar och rör om.
  2. Hetta upp matfettet i en stekpanna. Klicka i potatisen och bred ut den tunt. Stek rårakorna gyllenbruna på båda sidor.
  3. Servera dem med lingonsylt, råkost och eventuellt stekt fläsk eller korv.
Tips

En lyxvariant är rårakor med löjrom, lök och gräddfil.

Som variation kan man byta ut ett par potatisar mot 2 morötter eller en bit rotselleri (för 4 port).