Recept: Prinsesstårta
  • Recept
  • Avancerad
  • Tid: Över 60 minuter

Prinsesstårta

450 röster

Vad passar bättre in på ett kalas eller högtidsfirande än en strålande, härlig prinsesstårta? Tårtan som är fylld av grädde och övertäckt med marsipan är en favorit hos både stora och små.

Ingredienser

8 bitar

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver

Fyllning

  • 3 dl marsankräm
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl hallonsylt

Garnering

  • 1 färdigt marsipanlock
  • ros och blad
  • 50 g mörk blockchoklad
  • florsocker

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Tårtbotten: Smörj och bröa en rund form ca 24 cm i diameter (för 8 bitar)
  3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd ner det i äggsmeten. Häll den i formen.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan stå kvar i formen några minuter. Stjälp upp den på ett bakplåtspapper på galler. Låt kallna.
  5. Dela kakan i 3 bottnar.
  6. Fyllning: Gör marsankrämen enligt anvisning på paketet. Låt den kallna.
  7. Vispa grädden tjock, smaksätt med vaniljsocker. Blanda grädden med marsankrämen.
  8. Lägg en tårtbotten på ett fat. Bred på hallonsylt och ett lager kräm. Lägg på nästa botten och bred på kräm. Lägg på den sista botten och bred på resten av krämen, gärna så att den blir lite högre på mitten och runt kanterna.
  9. Garnering: Lägg på marsipanlocket.
  10. Garnera med rosor och blad.
  11. Smält chokladen i mikrovågsugn eller vattenbad. Häll den i en plastpåse och klipp av ett litet hörn. Spritsa ut chokladen på tårtan. Sikta över florsocker.
Tips

Prinsesstårtans vecka infaller 20 - 26 september. Originalreceptet gjordes på 30 -talet av hushållsläraren Jenny Åkerström då prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid var elever till Jenny.