Recept: Plommonmarmelad
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 45 min

Plommonmarmelad

47 röster

När plommonen mognar till sommaren ska du passa på att göra egen marmelad. Denna plommonmarmelad med stänk av citron är söt och god och har bra hållbarhet. Ät plommonmarmeladen på smörgås eller använd den som fyllning i tårta eller rulltårta.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 1996.

Ingredienser

1 sats

  • 1 1/2 kg plommon
  • 1/2 dl vatten
  • ca 1 1/2 kg strösocker
  • pressad saft av 1 citron
  • 3 1/2 tsk fruktpektinpulver (Melatin)
  • 1/2 dl strösocker

Så här gör du

  1. Skölj plommonen. Kärna ur och skär dem i bitar. Skalen ska vara kvar. Lägg frukten i en gryta och tillsätt vatten. Koka under lock 10-15 minuter.
  2. Tillsätt socker och citronsaft. Koka ganska kraftigt under omrörning i 5-10 minuter.
  3. Dra kastrullen från värmen. Blanda fruktpektin och socker. Rör ner det. Koka kraftigt i 2 minuter. Skumma noga.
  4. Fyll marmeladen på väl rengjorda, varma burkar. Tillslut dem och låt dem kallna upp och ner.
  5. Förvara marmeladen mörkt och svalt så håller den sig länge.