Recept: Pappardelle med kantareller och mascarpone
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 60 minuter

Pappardelle med kantareller och mascarpone

7 röster

En utsökt krämig italiensk pastarätt på svenskt vis. Använd kantareller, karljohanssvamp eller kastanjechampinjoner. Tillsammans med mascarponeost, vitt vin, vitlök och riven parmesan blir den här pappardellepastan en rätt att älska.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2012.

Ingredienser

  • 400 g pappardelle
  • 500 g kantareller, karljohans, trattkantareller eller kastanjechampinjoner
  • 3 schalottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk finhackad chilifrukt (t ex spansk peppar)
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 msk konc kycklingfond eller grönsaksfond
  • 1 dl mascarpone (à ca 100 g)
  • 1 1/2 dl finriven parmesanost
  • hackad bladpersilja
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Så här gör du

Så här gör du- texten är avsedd för 4 portioner.

  1. Koka pastan enligt anvisning på paketet. Häll av men spara 2 dl av pastavattnet.
  2. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
  3. Skär ev kantarellerna i bitar om de är stora. Lägg svampen i en torr och het stekpanna. Fräs tills vätskan från svampen kokat bort.
  4. Tillsätt 1–2 msk olivolja och hälften av schalottenlöken och vitlöken. Låt fräsa tills svampen är nästan knaperstekt. Krydda med salt och peppar. Ta upp och lägg åt sidan.
  5. Fräs resten av schalottenlöken och vitlöken samt chilin olivoljan i några minuter. Häll i vinet och låt koka tills cirka hälften återstår. Tillsätt fond och 1 dl vatten. Låt småkoka några minuter. Rör ner mascarponen. Blanda pastan med såsen, svampen och hälften av parmesanen. Späd ev med lite av pastavattnet.
  6. Strö över persilja och servera resten av parmesanosten till. Mal över svartpeppar.

För alla 

Gör glutenfri: välj glutenfri specialpasta.
Gör laktosfri: kontrollera fonden och ersätt mascarpone med t ex laktosfri färskost.
Gör mjölkproteinfri: kontrollera fonden. Ersätt mascarpone med mjölkfritt alternativ, t ex någon mjölkfri färskostvariant, alternativt Sour Supreme (innehåller soja)/Yosa Havre fraiche. Byt parmesanost mot tofu eller annat mjölkfritt ostalternativ.
Gör äggfri: använd äggfri pasta och kontrollera fonden. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105, Lysozym.

Näringsvärde per portion
Energi:
2774 kJ / 662 kcal
Protein:
15 g
Kolhydrat:
89 g
Fett:
26 g
Salt:
2 g
0 - 0,7 kg CO -e/portion
1,4 - 2,4 kg CO -e /portion
0,7 - 1,4 kg CO -e /portion
0 - 0,7 kg CO -e /portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Läs mer om våra klimatguidade recept

Lägg till en egen kommentar.

Visa kommentarer