Recept: Minipajer med grönkål, ädelost och mandel
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 minuter

Minipajer med grönkål, ädelost och mandel

119 röster

Underbara minipajer med grönkål, ädelost och mandel som passar utmärkt på julbordet. Lägg ner den goda röran av bland annat grädde, grönkål och ädelost i pajskalen och häll över äggstanningen. Strö över den honungsrostade mandeln före servering.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2010.

Ingredienser

15 små pajer

Pajdeg

  • 75 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl kesella (1 %)

Fyllning

  • 200 g strimlad grönkål eller fryst grönkål (200 g färsk motsvarar 250 g fryst)
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör eller margarin
  • 2 ägg
  • 1 dl kesella (1 %)
  • 1 1/2 dl mellangrädde
  • salt och peppar
  • 140 g ädelost

Garnering

  • 1 1/2 dl skållad sötmandel
  • 1 1/2 msk honung
  • 1 1/2 tsk flingsalt

Så här gör du

  1. Pajdeg: Skär matfettet i bitar. Arbeta snabbt ihop matfett, mjöl och kesella till en deg. Tryck ut degen i små aluminiumformar, eller kavla degen och ta ut med mått så att det passar formarna. Nagga botten på degen med en gaffel. Ställ i kylen ca 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Förgrädda pajskalen ca 10 minuter mitt i ugnen.
  4. Fyllning: Skala och finhacka löken. Fräs lök och grönkål i en stor stekpanna med matfettet 5-10 minuter på medelvärme. Krydda med peppar. Låt svalna.
  5. Vispa ihop ägg, kesella och grädde i en bunke. Krydda med salt och peppar.
  6. Smula ädelosten och blanda med grönkålsfräset. Fördela detta i pajskalen.
  7. Häll på äggstanningen försiktigt. Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter.
  8. Rosta mandeln i en  het stekpanna. Tillsätt honungen och rör runt någon minut. Häll ut mandeln på ett bakplåtspapper, strö genast över flingsalt. Låt svalna helt.
  9. Hacka mandeln och strö över pajerna vid servering.

För alla

Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.