Midsommartårta

Det här receptet på midsommartårta är definitivt en av sommarens höjdpunkter med färska jordgubbar och makalöst goda smaker. Du gör först en tårtbotten med bland annat daim som du sedan fyller med en härlig jordgubbskräm. Ljuvligt gott!
Ett recept från:
Buffé nr 6, 2008

Ingredienser
12 portioner
Botten
100 g rumstempererat smör
2 1/3 dl strösocker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (à 56 g)
smör (till formen)
ströbröd (till formen)
Fyllning
5 gelatinblad
1/2 l färska jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde
Garnering
1 l färska jordgubbar
Gör så här
00:20:00
00:05:00
04:00:00
04:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2240 KJ / 535 kCal
Fett34 g
Salt0.58 g
Kolhydrater51 g
Protein7 g
Kommentarer
78 stSofia: Jag har samma antal gelatinblad. Jag minskar gräddmängden med 1 dl och ökar mängden jordgubbar till 1 l. Tycker den håller ihop bra. Har gjort på samma vis under många år.
Linda
Första gången gjorde jag tårtan när den publicerades i Buffé tidningen första gången. Sedan till varje födelsedag till alla tre barn samt övriga högtider. Det blir nog 50 gånger jag har gjort den. Originalreceptet finns kvar…
Frank
Tack Frank för att du delar med dig att tårtan passar till övriga högtidsdagar på året :) och vad roligt att ni gillar tårtan. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Hur många gelatinblad ska man ta om man dubblar jordgubbarna (1 l) och minskar grädden ( någon skrev 5 dl) 7, 8 gelatinblad?
Sofia
Lena. Den går utmärkt att frysa, har gjort det många gånger. Viktigt att ta fram den i tid så den hinner tina. Denna tårta är en stående önskan på födelsedagar och till fest tillfällen 👍
Jan
Är det någon som provat att frysa tårtan när den är klar? Skulle behöva förbereda till fest och sen ta fram.
Lena
Supergod
Margareta
Gjorde bakelser (6 port). 0,5 L jordgubbar, 4 gelatinblad. Hade kunnat tänka mig ännu mer jordgubbar (o gelatinblad då). Dajmbitarna ska vara större nästa gång, minimum 0,5*0,5cm. Gott blev det iaf. Jenny
Jenny
Min hade blivit kladdkaka om jag tagit ut den i tid. Skulle det bli som en kladdkaka?
Anette
Hej Anette! Botten ska vara lite lös, typ som en brownie så blir den extra saftig och god. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Jag har gjort denna tårta sedan receptet publicerades i Buffé. Jag brukar alltid ta en liter jordgubbar i fyllningen och bara 5dl grädde. Då blir det mer jordgubbssmak på moussen. Tårtan är alltid lika uppskattad av mina gäster.
Linda
Marika m fl: Fast det står ju inte smälta smöret men funkar nog lika bra! Christina: Vet ej om du som gjorde i låg folieform o sen flöt ut?! Plastfolie ju ej lika stadigt som en form så kanske påverkade lite även om borde stelnat ändå?! 🤔 Smälte o blandades gelatinen riktigt? För gamla kanske? Går lika bra med frusna jordg, låt bara rinna av ordentligt! Bra tips byta ut en del av grädden mot vaniljyoghurt för mer sötma & syrlighet❣️ Toppingförslag: physalis 🧡
Sandra