Recept: Midsommartårta
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Midsommartårta

479 röster

Det här receptet på midsommartårta är definitivt en av sommarens höjdpunkter med färska jordgubbar och makalöst goda smaker. Du gör först en tårtbotten med bland annat daim som du sedan fyller med en härlig gelatin- och jordgubbskräm. Ljuvligt gott!

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2008.

Ingredienser

  • 110 g smör
  • 2 1/3 dl socker
  • 1 msk sirap
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl kakao
  • 2 dubbeldaim (à 56 g)
  • smör + ströbröd till formen

Fyllning

  • 5 gelatinblad
  • 1/2 l jordgubbar
  • 3 äggulor
  • 2 dl florsocker
  • 6 dl vispgrädde

Garnering

  • 1 l jordgubbar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.
  3. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter.
  4. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.
  5. Fyllning: Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
  6. Mixa jordgubbarna i matberedare eller med stavmixer till en slät puré.
  7. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.
  8. Värm 1/10 av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.
  9. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen.
  10. Toppa tårtan med rensade jordgubbar.

För alla

Innehåller gluten, mjölk och ägg.
Gör laktosfri: använd matfett och grädde utan laktos. Välj ströbröd utan mjölk. Ersätt daimen med samma mängd (drygt 100 g) mörk ren choklad av god kvalitet.