Recept: Klassisk kalops
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 minuter

Klassisk kalops

290 röster

Den här klassiska kalopsen fyller dig med välbehag. Mört kött, spänstiga morötter och lök fräser du med kalvfond, lagerblad och kryddpepparkorn och blir till en komplett och gudomlig middag serverat med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Ingredienser

  • 1 kg nötkött t ex bog eller högrev (à 1 1/2 kg med ben)
  • 200 g morötter
  • 2 gula lökar
  • 2 msk konc kalvfond
  • 2 lagerblad
  • 12 kryddpepparkorn
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 liter vatten
  • smör och olja till stekning
  • salt
  • vitpeppar

Till servering

  • kokt potatis
  • inlagda rödbetor

Så här gör du

Gör så här- texten är avsedd för 4 portioner.

  1. Putsa köttet och skär det i 3x3 cm stora bitar.
  2. Skala och skär morötter och lök i ca 2 cm stora bitar.
  3. Bryn köttet i 1 msk smör och 1 msk olja i en gryta.
  4. Tillsätt morötter, lök, kalvfond, lagerblad och kryddpeppar. Låt fräsa några minuter under omrörning.
  5. Strö över mjölet och blanda väl. Häll över vatten så att det precis täcker köttet. Tillsätt ca 2 tsk salt och vitpeppar efter smak.
  6. Koka upp och rör så att det inte fastnar i botten. Skumma av.
  7. Låt sjuda under lock tills köttet är mjukt, ca 1 1/2 timme. Smaka av med salt och peppar.
  8. Till servering: Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.

För alla

Gör glutenfri: byt ut vetemjölet mot majsstärkelse.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett.

Gör mer klimaträtt

Planera att maträtten ska räcka till 6 portioner, tillsätt bitar av morot när det återstår 20 minuter av koktiden. Välj olja att steka i och minska din klimatpåverkan med en tredjedel.