Kimchi

Misströsta inte om ditt första försök att göra egen koreansk kimchi inte blir perfekt. Doftar den och ser bra ut kan du alltid använda den i matlagningen. Vanligaste varianten är med salladskål, men kimchi innefattar alla sorters mjölksyrade grönsaker.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2014

Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat på hela satsen.
Energi2128 KJ / 515 kCal
Fett3 g
Salt7.21 g
Kolhydrater78 g
Protein27 g
Kommentarer
10 stDet blev otroligt mycket saltsmak, halvera receptet för allas vår hälsas skull.
Elina
Fungerade inte. Försökte två gånger och båda gångerna möglade det. Antagligen för att det var för torrt. Surkål brukar man behöva se till att det är under vätskan, men här är det inte så.
Mats
Hej Mats! Hmm... undrar vad som har gått fel. Pga semestertider kommer vårt svar från våra receptkreatörer att dröja. Hälsningar Elina
ICA-köket
Hej igen Mats! Våra kockar hälsar att de vet tyvärr inte vad som kan ha gått fel när du gjorde kimchin. Det är viktigt att burken är väl rengjord och att man använder rena redskap vid tillagning. 😊 Hälsningar Elina
ICA-köket
Hej! Saltet, ska det vara jodfritt? Såg att ni svarat på en fråga vid jäsning av surkål, att det var viktigt med jodfritt. Ni svarade att jod hämmar den nyttiga bakterietillväxten. Bör väl vara likadant vid tillverkning av kimchi?
Siv
Det måste vara Koreansk chili!! Annars blir detta recept ogiltigt. Sök på nätet efter Gochugaru. Den koreanska chilin är mer rund i smaken och har en rostad ton.
Frank
Hej Frank! Tack för din kommentar. Vi har flera olika recept på kimchi och eftersom det kan vara svårt att få tag i gochugaru kan denna kimchi vara ett alternativ. Vill tipsa dig om detta lite mer klassiska recept https://www.ica.se/recept/koreansk-kimchi-727403/ Hoppas du gillar kimchin. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Är mängden salt baserad på fint salt (typ bordssalt)? Jag använde grovt salt utan jod och inser att det kanske var därför jag inte fick ut ordentligt med vätska. Hade varit toppen med vikt-mått på saltet 🙂
Klara
Hej Klara! Ja, vi menar vanligt finkornigt salt. 1 dl salt väger ca 125 g dvs att till detta recept behöver du ca 188 g salt. Hoppas att det blev gott ändå! Hälsningar Elina
ICA-köket
Vad menas med att tvinna de halva kålhuvudena?
Susanne
Hej Susanne! Här kan du se en matskola till receptet: https://www.ica.se/buffe/artikel/kimchi/ Hoppas det ger dig lite hjälp. Det handlar om att ”trycka” ihop kålen så att den ligger tätt tillsammans i påsen eller burken. Lycka till! Hälsnngar Michelle
ICA-köket
Lysande recept! Kanongott
Fredrik
Hej Nils! Man ska inte hälla tillbaka vätskan i detta recept. Hälsningar Michelle
Ica-köket
Prövade detta nydligen. Jag rekommenderar att minst dubbla mängden purjolök, ingefära, vitlök och rättika samt tredubbla mängden chilipeppar på 1,5 kg salladskål. Smaken blir annars obetydlig.
Magnus
Fråga: skall man hälla tillbaka vattnet som kålen pressats i burken/påsen/tättslutande behållaren? Eller vart kommer vätskan ifrån som syns på bilden med alla de olika kimchilådorna i Buffé 1 2014?
Nils