Helstekt kalkon med hasselnötter, salvia och citron

Rena, hÀrliga smaker samsas i denna festrÀtt för annandag jul eller nÀr middagsgÀsterna Àr mÄnga. Kalkonen stuffas med citron, salvia och vitlök. Serveras med grÀddsÄs och fina smÄ potatisar med rödlök och nötter.

Ingredienser
12 portioner
Kalkon
ca 5 kg hel kalkon eller helgkyckling (5 kg kalkon motsvarar 2 helgkycklingar)
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
2 citroner
2 krukor salvia
50 g smör
1/2 dl japansk soja
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 l hönsbuljong (vatten och buljongtÀrning eller fond)
SÄs
6 dl vispgrÀdde (40%)
3 msk svartvinbÀrsgelé
1 msk majsstÀrkelse (Maizena)
Till servering
potatis
hasselnötter
rödlök
haricots verts (bönor)
körsbÀrstomater
Gör sÄ hÀr
01:00:00
02:00:00
00:15:00
Har du lagat receptet?
NÀringsvÀrde per portion
NÀringsvÀrdet Àr berÀknat per portion inkl potatis och övriga tillbehör.
Energi3119 KJ / 750 kCal
Fett39.1 g
Kolhydrater52.5 g
Protein43.1 g
Kommentar
1 stBlev riktigt bra och en favorit på julbordet!! Kommer absolut att göras om. Glöm dock inte att Snitta med en kniv på insidan av låren och böja ut dem från skrovet – då kommer värmen åt runt om. Väldigt synd att få överstekt och torrt kött på bröstet bara för att köttet bakom låren inte har blivit klart i samma takt.
Maja