Recept: Grönkålspaj med valnötter
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Grönkålspaj med valnötter

42 röster

En vegetarisk matpaj lagad på vinterns gröna guld – grönkålen. Pajen passar såväl som en huvudrätt som på buffébordet, och är till exempel säsongsmässigt helt rätt som grönt tillbehör på ett julbord. Grönkål tillsammans med getost och valnötter gör den här pajen till en vegetarisk storfavorit.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2012.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 3 1/2 dl dinkelmjöl eller vetemjöl
  • ca 2 msk iskallt vatten

Fyllning

  • 250 g färsk grönkål eller spenat
  • 2 rödlökar
  • 2 dl valnötter
  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 200 g getost (chèvretyp)
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Så här gör du

  1. Hacka snabbt ihop smör och mjöl, allra helst i en matberedare. Tillsätt vattnet och fortsätt mixa tills du har en deg. Låt degen ligga i kylskåpet 30 minuter.
  2. Fyllning: Repa och grovhacka grönkålen. Koka den i lättsaltat vatten i 5–10 minuter. Låt rinna av i ett durkslag.
  3. Skala, halvera och skiva löken tunt. Fräs lök och kål i smör på inte alltför hög värme i en stor stekpanna några minuter. Krydda med salt och peppar.
  4. Sätt ugnen på 200°C. Tryck ut degen i en pajform. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda pajskalet 10 minuter mitt i ugnen.
  5. Grovhacka valnötterna. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk i en bunke.
  6. Lägg kålblandningen i det förgräddade paj skalet. Smula över chèvren och häll äggstanningen i formen. Strö över valnötterna.
  7. Grädda pajen i nedre delen av ugnen 35–40 minuter.

För alla

Gör glutenfri: ersätt pajdegen med glutenfritt pajdegsrecept.
Innehåller laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Pajen passar också fint att göra med spenat. Skippa momentet med kokningen och fräs spenat och lök i några minuter.