Recept: Fryst hallon- och marängtårta
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 minuter

Fryst hallon- och marängtårta

10 röster

Fryst hallon- och marängtårta är en himmelskt god efterrätt. De spröda tårtbottnarna av maräng fylls med vispad grädde, hallon, kesella, äggulor och florsocker som fryses ned innan servering. Dekorera tårtan med skal av lime.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2009.

Ingredienser

14 bitar

Botten

  • 4 äggvitor
  • 1 tsk citronjuice
  • 2 dl strösocker

Hallongrädde

  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g frysta hallon
  • 1 dl kesella (10 %)
  • 2 äggulor
  • 1 dl florsocker

Garnering

  • 2 lime (skalet)
  • 1 ask färska hallon

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Rita 2 rundlar på bakplåtspapper. Använd en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, som mall.
  3. Botten: Vispa äggvitor och citronjuice till hårt skum. Vispa ner sockret, lite i taget. Bre ut smeten på rundlarna, men lämna ca 2 cm tillgodo – bottnarna flyter ut något.
  4. Grädda i mitten av ugnen ca 1 timme. Stäng av ugnen och låt bottnarna stå kvar några timmar.
  5. Hallongrädde: Vispa grädden hårt. Mixa hallon, kesella, äggulor och florsocker med stavmixer. Rör ner det i grädden.
  6. Lägg en marängbotten i formen med löstagbar kant. Bre ut hallongrädden. Lägg på den andra marängen. Frys tårtan.
  7. Före servering: Ta fram den 30 minuter i förväg. Lägg tårtan på ett fat. Garnera med hallon och rivet limeskal. Pudra ev över florsocker.

För alla

Rätten är fri från gluten men innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri vispgrädde och kvarg.

OBS! Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar frysta hallon av utländskt ursprung. Bären kan nämligen bära på ett virus som orsakar vinterkräksjuka. Det är däremot ingen fara om du använder frysta hallon plockade i Sverige, därför rekommenderar vi att använda svenska hallon till detta recept.