Recept: Flygande Jakob
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 30 min

Flygande Jakob

Betyg
142 röster

Flygande Jakob är en klassisk och festlig kycklingrätt som är enkel, god och uppskattad av alla. Kycklingen blandas med grädde, crème fraiche, chilisås, bananer och jordnötter och gratineras i ugn. Servera ris till måltiden.

Ingredienser

  • 1 stekt eller grillad kyckling
  • 1 pkt bacon à ca 150 g
  • 200 g färska champinjoner eller skivade på burk
  • 2 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1/2 dl chilisås eller ketchup
  • 2 bananer
  • 1/2 dl salta jordnötter

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Dela kycklingen, bena ur och skär köttet i mindre bitar. Lägg dem på ett ugnssäkert fat.
  3. Strimla och fräs baconet i en stekpanna på medelvärme. Låt rinna av på hushållspapper. Skiva och bryn svampen lätt.
  4. Vispa samman grädde, crème fraiche och chilisås eller ketchup. Häll gräddblandningen över kycklingen. Fördela skivade bananer, bacon och svamp ovanpå. Gratinera i 225°C, 15-20 min. Strö över jordnötterna när halva gratineringstiden gått.
  5. Servera rätten med kokt ris och en blandad sallad.