Fläderblomssaft
Fläderblomssaft är en riktig klassiker som smakar sommar. Hemgjord flädersaft är dessutom enkel att göra! När flädern står i blom gäller det att passa på – plocka fläderblommor och förvandla dem till saft tillsammans med citron, socker, citronsyra och vatten.
Ingredienser
ca 2 l
25 - 30 stora fläderblomsklasar
2 stora eller 3 små citroner
1 1/2 l vatten
1 1/2 l strösocker (1 1/2 liter motsvarar 1350 g)
1 msk citronsyra (1 msk motsvarar ca 15 g)
För alla
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Näringsvärdet är beräknad på outspädd saft, per dl.
Gör så här
Tips
Frys in saften i mindre plastflaskor. Tänk på att inte fylla flaskorna ända upp.
För mindre söt saft minska sockermängden till 10-12 dl (för 2 l saft).
För mindre söt saft minska sockermängden till 10-12 dl (för 2 l saft).
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1171 KJ / 280 kCal
Fett0.1 g
Salt0.01 g
Kolhydrater68 g
Protein0.3 g
Kommentarer
Byt ut fläderblommorna med blommor från Älgört, blir väldigt bra och jätte gott.
Jeanett
2023-07-17Byt gärna ut citronsyran mot vinsyra (samma mängd) så kan även de som är allergiska mot citronsyra dricka saften. Jag använder numera alltid vinsyra istället för citronsyra. Vilket man gjorde förr också. Fungerar utmärkt.
Eva-britt
2023-06-29Jag har lärt mig, att man ska lägga klasarna i en bunke med saltat vatten, och sedan skölja, saltet gör,att rapsbaggarna släpper.
Kai
2023-06-26