Recept: Fläderblomssaft
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Fläderblomssaft

138 röster

Fläderblomssaft är för många en nostalgisk dryck från soliga dagar i barndomen. Saften är enkel att göra och allt som krävs är lite tid för vattnet att suga åt sig den härliga aromen från fläderblommorna och den syrliga citronen.

Ingredienser

5 dl

Liten sats ca 5 dl

  • 10 stora fläderblomsklasar
  • 1 liten citron
  • 5 dl socker
  • 1 tsk citronsyra
  • 4 dl vatten

Stor sats ca 4 liter

  • 50 stora fläderblomsklasar
  • 4 citroner
  • 4 l socker
  • 100 g citronsyra
  • 3 l vatten

Så här gör du

  1. Skölj blomklasarna noga i ljummet vatten och låt rinna av.
  2. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skär den i skivor.
  3. Varva blomklasar, citron, socker och citronsyra i en bunke eller hink.
  4. Koka upp vattnet och häll det kokande över blommorna.
  5. Låt stå i rumstemperatur i 2 dygn och sedan i kylskåpet i ca 2 dygn .
  6. Sila upp saften i flaskor. Förvara kallt.
Tips

Saften går mycket bra att frysa, Den blir inte helt frusen utan det går lätt att krafsa ur lagom mängd ur för packningen med en sked.