Fjällkaka med kardemumma

Betyg 3.2 av 5.
57 personer har röstat
9
Fjällkaka med kardemumma

Fjällkaka eller hastkaka som den här kardemummakakan även kallas är en riktig fikaklassiker. Kakan bakas med bakpulver helt utan ägg. Filmjölken ger en saftig kaka och som kronan på verket knaprigt pärlsocker på toppen. Otroligt god som den är eller tillsammans med en klick vispad grädde.

Ett recept från:
Buffé nr 2, 2014

Fjällkaka med kardemumma

Ingredienser

12 portioner
4 dl  vetemjöl (4 dl motsvarar ca 240 g)
2 tsk  bakpulver
1 dl  socker
1 1/2 tsk  stött kardemumma
75 g  rumsvarmt smör
2 dl  mjölk eller filmjölk
3 msk  pärlsocker

För alla

Fri från ägg. Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och mjölk eller filmjölk.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör och mjölk/fil mot mjölkproteinfria ersättningsalternativ.

Gör så här

Tips

Kakan går utmärkt att frysa in.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.2 av 5.
57 personer har röstat

Kommentarer

Har läst igenom kommentarerna och bakat receptet efter instruktionerna, vägde mjölet och hade mjölk i. Använde slickepott för att höra ihop det, men det var så kompakt att jag fick inte ut smeten i formen. Formen är lik den på bilden, men färdiggräddad var kakan i botten av formen. Den smakade bra men var väldigt kompakt, ska testa med vatten istället för mjölk som någon skriver och så ska vi pröva att riva i lite cotronzest för smakens skull.

Louise

2024-03-17

Receptet anger för lite vätska. 2dl filmjölk räckte inte i närheten till 4dl mjöl. Precis som någon annan kommenterat så blev det cement av degen. Fick öka upp med 1dl mjölk till + ett ägg och först då gick det att hantera det som en ”smet”, fortfarande väldigt väldigt tjock smet. Kakan va god, men jag kunde ju inte direkt följa receptet

Malin

2023-06-13

Hej Malin! Tack för din kommentar. Våra kockar har provbakat receptet på nytt (enligt angivna ingredienser och mängder) med bra resultat. Det är bra att väga mjölet och inte blanda för mycket så att smeten blir för kompakt. Vi har lagt till mängden mjöl i gram för att underlätta. Hälsningar Elina

Redaktionen

2023-06-16

det lät gott jag har också tagit vatten i stället för mjölk och den här blivit högre och saftigare det var mormor som lärde mig det när hon inte hade mjölk tog hon varmt vatten i stället och det funkade utmärkt tack för receptet Kram Lena

Lena

2023-05-10

Näringsvärde per portion

Energi708 KJ / 169 kCal
Fett6 g
Salt0.3 g
Kolhydrater26 g
Protein2 g

Testa liknande recept

Kardemummakaka
Betyg 3.8 av 5.
181 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Saftig sockerkaka
Betyg 4.3 av 5.
2533 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Kanelbullesnittar
Betyg 4.7 av 5.
15 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Kardemummakaka med päron
Betyg 2.7 av 5.
21 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Havrebollar med kanelbullesmak
Betyg 4.5 av 5.
12 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Kanelbullekaka med frosting
Betyg 4.3 av 5.
14 personer har röstat
Över 60 min att tillaga