Saftig citronkaka med blå vallmo
”Ja tack, en bit till!” Ingen säger nej till saftig citronkaka med vallmofrön. Särskilt inte när den är täckt med en söt florsockerglasyr. Grädda gärna citronkakan i en vacker form för, som bekant, man äter även med ögonen.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2014
Ingredienser
10 portioner
125 g rumsvarmt smör
1 msk finrivet citronskal
3 dl socker
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 dl filmjölk (3 %)
3 msk färskpressad citronjuice
3 msk blå vallmofrön
finrivet citronskal till garnering
smör och ströbröd till formen
Glasyr
1 dl florsocker
1 msk färskpressad citronjuice
För alla
Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut smöret mot mjölkproteinfritt matfett.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1460 KJ / 349 kCal
Fett14 g
Salt0.4 g
Kolhydrater51 g
Protein4 g
Kommentarer
Blir dock inte mjölkproteinfri bara av smöret utbytt.. har ju filmjölken oxå som som ersättas av något.. men vad?
Jessica
2023-12-26Jättegod. Jag gräddade i 175 grader varmluft i 35 min och den blev perfekt. 👌🏻🌟💯
Elina
2023-11-08Väldigt god kaka,har gjort den flera gånger. Brukar ta apelsin istället för citron. Men håller med flera som skrivit om gräddningstiden. 35 minuter är för lite, gräddade ca 20 minuter till.
Kristina
2023-04-07Tack Kristina och ni andra som kommenterat i receptet. Vi har nu provlagat kakan igen och ökat upp tiden till ca 45 minuter. Men alla ugnar är ju olika så håll gärna koll i ugnen och prova med en sticka att kakan är klar. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2023-12-06