Butterkaka med mandelmassa och vaniljkräm

Bulla upp med flera vetebullar i en stor form och jäs till en jättebulle fylld med hemgjord vaniljkräm och smörig mandelmassa. Butterkakan har fått sig namn efter det tyska och engelska ordet för smör, ”butter”. Den har alltså inget med att vara butter att göra.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2015

Ingredienser
2 kakor
Vaniljkräm
1/2 vaniljstång
2 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk (3%)
1/2 dl strösocker
4 äggulor
1 1/2 msk majsstärkelse
Bulldeg
ca 13 dl vetemjöl (ca 780 g)
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk salt
5 dl mjölk
25 g jäst
150 g rumsvarmt smör (+ extra till formarna)
Fyllning
125 g rumsvarmt smör
125 g riven mandelmassa
1 msk malen kanel
Garnering
1 ägg (till pensling)
pärlsocker
Gör så här
00:05:00
00:15:00
00:20:00
00:40:00
00:40:00
00:30:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat per kaka.
Energi15875 KJ / 3793 kCal
Fett194 g
Salt4.01 g
Kolhydrater439 g
Protein65 g
Kommentarer
8 stUtmärkt
Jan
Ska man verkligen sätta på ugnen på 200° för att sedan vänta i 40 minuter på att bullarna jäser....
Ronny
Alldeles lite fyllning
Nora
Toppen recept!
Tord
Riktig mumsig! Tar lite tid att göra men väl värt det.
Berit
Alldeles för mycket deg kontra fyllning och vaniljkräm. Vaniljkrämen är dock jättegod.
Mats
Vist går det att baka separata bullar av detta recept?
Anna
Hej Anna! Ja det går bra men tiden och värmen i ugnen måste anpassas. Lösa bullar brukar ha lite varmare i ugnen 225 -250 grader och kortare tid 7 (varmare ugn) upp till 10-12 minuter (för 225 grader) lite olika recepten vi har. Lycka till! Hälsningar Michelle
ICA-köket
Super super gott
Caroline