Recept: Blomkålsgratäng med knaperstekt bacon
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Blomkålsgratäng med knaperstekt bacon

45 röster

Mättande blomkålsgratäng med knaperstekt bacon och en touch av rosmarin är ett recept som mättar alla magar mitt i veckan. Servera gärna med en grön sallad.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2011.

Ingredienser

  • 1 stort blomkålshuvud (à ca 1 kg)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 burk crème fraiche (à 2 dl)
  • 2 dl mjölk
  • 200 g riven cheddarost
  • 3 - 3 1/2 skivor vitt bröd med kanterna kvar
  • 1 rosmarinkvist
  • 2 msk olivolja
  • 2 paket bacon (à 140 g)

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Ansa och skär blomkålen i buketter. Lägg dem i en smord ugnssäker form.
  3. Skala och finriv vitlöken. Blanda crème fraiche och mjölk med hälften av den rivna vitlöken och riven ost.
  4. Häll såsen över blomkålen.
  5. Mixa brödskivorna med rosmarinkvisten och resten av den rivna vitlöken till ett ströbröd med stavmixer eller i matberedare.
  6. Strö över resten av osten på gratängen och det mixade brödet. Ringla oljan över.
  7. Gratinera i ugnen 50–60 minuter, tills gratängen har fått fin färg och blomkålen känns mjuk.
  8. Stek baconet knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
  9. Servera gratängen med bacon och gärna en blandad grönsallad.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på brödet för samtliga allergener. I övrigt är rätten fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd.
Gör laktosfri: använd crème fraiche och mjölk som är laktosfria. Välj ost som är lagrad mer än 3 månader.
Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot imat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Ersätt mjölk med soja-, havre- eller risbaserad dryck. Välj mjölkproteinfritt ostalternativ.