Recept: Äggost
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Äggost

1 röster

Ett härligt recept på krämig äggost som är Bohusläns traditionella landskapsrätt. Du gör efterrätten av mjölk, ägg, filmjölk och socker. Servera desserten med stiliga björnbär.

Ingredienser

  • 2 liter mjölk (3 %)
  • 6 ägg
  • 2 dl filmjölk
  • 1/2 dl socker

Så här gör du

  1. Värm mjölken till 60°C.
  2. Vispa ihop äggen med filmjölken. Vispa ner blandningen i den varma mjölken. Fortsätt att värma på medelvärme 30-60 minuter, tills den skär sig. Rör sakta då och då, det är viktigt att mjölken inte kokar. Ta kastrullen från värmen, låt svalna med lock på ca 20 minuter.
  3. Lägg en silduk/kökshandduk i ett durkslag (man kan också använda en form med små hål i, s k äggostform).
  4. Ös försiktigt upp ostmassan med en hålslev, lägg först ett lager ostmassa, strö sedan över lite av sockret. Upprepa detta tre gånger.
  5. Låt äggosten stå kallt några timmar (gärna över natten) tills all vassle runnit av.
  6. Stjälp upp äggosten och servera med färska björnbär eller björnbärssylt.