Torsk med potatis och äggsås i kastrull

Klassiker i kastrulltappning – torsk med äggsås! Såväl fisk som potatis får extra god smak av att frottera sig med varandra i kastrullen. Finrivet citronskal ger en fräsch smakbrytning, tillsammans med färsk pepparrot och dill. Ja, och så ägg så klart!
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2017

Ingredienser
4 portioner
4 bitar fryst torskryggfilé (à 125 g)
2 tsk salt
700 g fast potatis
100 g purjolök (den vita delen)
2 dl vatten
2 dl vispgrädde
1 fiskbuljongtärning
smör (till formen)
2 krm peppar
2 msk finskuren dill (+ extra till garnering)
1 msk finrivet citronskal
4 ägg
1 - 2 dl finriven pepparrot
Gör så här
00:30:00
00:10:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2414 KJ / 578 kCal
Fett29 g
Salt5.28 g
Kolhydrater36 g
Protein39 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
18 stNu ser jag att man ska tina fisken så då fungerar det även med färsk
Anders
Hur gör man med färsk torsk?
Anders
Super gott recept ! Rekomenderar att kolla potatisen med gaffel innan man fortsätter receptet, blir så olika beroende på hur tjocka skivor man gör. Smakerna är jätte goda i detta recept !
Fanny
Så jäkla gott Helt perfekt potatis fisken underbar. De enda jag ändrade va att jag tog 4 dl grädde istället för grädde o vatten och tinad fisk
Carina
Alltså.. fisken blev typ aldrig klar, såsen alldeles för vattnig o detta tog nästan 2 tim att laga då fisken tog tid.. är det säkert att fisken ska vara fryst? Om den tinar på allt ugnen då blir det vatten.. nästa gång blandar jag ner mjöl i såsen så den blir tjockare...
Ann-sofie
Hej Ann-Sofe! Vi har nu lagat detta igen och det blir bättre med färdigtinad fisk och har därför uppdaterat receptet. Beklagar att du ej fick så lyckat resultat. Hälsningar Michelle
ICA-köket
Efter 30 min i ugnen var potatisen inte ens på gång att vara mjuk. Tog då ut den och kokade blandningen i kastrull tills potatisen var mjuk. Fisken kördes separat i ugnen i 10 min (och var då inte klar, trots tinad fisk). Potatisen åkte tillbaka i formen och fisken på, in i ugnen några minuter till och sedan färdigställande enligt receptet. Det blev en god rätt till slut, men tillagning helt enligt receptet är inte att rekommendera.
Emma
Hej Emma! Tror tricket är att de ska vara millimetertunna. Då stämmer instruktionerna. Lycka till! Hälsningar Michelle
ICA-köket
Ska torsken vara tinad eller fryst?
Lisa
Hej Lisa! Den ska vara fryst. Vi har nu lagt till det i texten. Hälsningar Michelle
ICA-köket
Jag förkokade potatisen i ca 10 min, och så blandade jag ner pepparroten i grädd-buljongen. (hade i tills det samakde så jag blev nöjd; men inte 2 dl ;.) Sedan i ugnen ca 10 min, blev helt perfekt. Nästa gång rör jag nog ned lite mjöl också för att få lite tjockare sås... En trevlig variant på en klassisk rätt!
Gunvor
Hej Jan! Precis, riven pepparrot ska det vara och tycker man att det är för mycket (blir ganska mycket smak av detta) så kan man absolut ta mindre. Lycka till! Hälsningar Michelle
Ica-köket
2 deciliter riven pepparrot ?????
Jan