Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Recept

Helstekt oxfilé med gorgonzolatäcke

Mästerlig helstekt oxfilé med gorgonzolatäcke gör succé på nyårsfesten! Rätten är fullkomlig både till smak och utseende. Servera med senaps- och kantarellpotatis.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2007.

Ingredienser

Sås

  • 150 g gorgonzola
  • 3 dl grädde
  • 1 msk konc kycklingfond

Oxfilé med gorgonzolatäcke

  • 1 1/2 kg oxfilé
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 msk smör eller margarin
  • 300 g haricots verts
  • 3 msk finhackad schalottenlök
  • 2 msk balsamicovinäger
  • ca 200 g gorgonzola

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Oxfilé: Putsa filén fri från ev hinnor. Bryn filén runt om i smör tills den fått fin stekyta.
  3. Lägg över i en ugnsform. Krydda med salt och peppar. Stick in en stektermometer mitt i köttet. Stek i mitten av ugnen till 50-60°C innertemperatur, ca 40 minuter. Ta ut köttet och låt vila i smörpapper i minst 10 minuter.
  4. Öka ugnsvärmen till 175°C.
  5. Sås: Koka upp grädde och kycklingfond. Hacka osten till såsen och rör ner den. Varmhåll utan att koka.
  6. Koka haricots vertsen i ett par minuter. Häll av och blanda med lök och balsamicovinäger.
  7. Skär köttet i portionsskivor, eller två tunnare per person, lägg på ett ugnssäkert fat/form. Lägg skivor av gorgonzola på köttbitarna.
  8. Sätt in köttet i ugnen och låt gorgonzolan smälta lite, 3-4 minuter (gasolbrännare kan också användas).
    Ta ut och servera med haricots verts, gorgonzolasås och Senaps- och kantarellpotatis.

För alla

Läs noga ingredienserna i buljongtärningen annars är rätten är fri från gluten och ägg men innehåller mjölk och laktos.
Gör laktos- och mjölkfri: byt smör mot olja eller mjölkfritt margarin. Ersätt gorgonzolan med något mjölkfritt ostalternativ, sojaost eller tofu. Byt grädden mot tex havrebaserad gräddersättning från Oatly eller Go Green. 

Tips

När termometern visar 55°C är filén röd inuti,
vid 60°C rosa och vid 65°C genomstekt.