Dillkött

Ett avancerat men ytterst smakfullt recept på dillkött har du här. Kalvköttet har en underbar sås av finhackad dill, grädde och en särskild lag. Servera det möra dillköttet tillsammans med kokt potatis.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2004

Ingredienser
8 portioner
1 1/2 kg benfritt kalvkött eller lammkött t ex bringa eller grytbitar
vatten
1 liten purjolök
2 morötter
1 1/2 tsk salt
10 vitpepparkorn
2 - 3 dillstjälkar
Ättikslag
3 msk strösocker
3/4 dl ättiksprit 12 %
3/4 dl vatten
Sås
kokbuljong (från det kokta köttet)
1 dl vispgrädde
1 1/2 msk majsstärkelse
nymalen vitpeppar
3 - 4 msk ättikslag (se recept ovan)
1 dl finhackad dill
Till servering
kokt potatis
Gör så här
01:30:00
00:05:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2482 KJ / 594 kCal
Fett29 g
Salt2 g
Kolhydrater41 g
Protein39 g
Kommentarer
46 stBra recept med lite grönsaker
Anita
När skall lagen användas?
Jan lennart
Hej Jan Lennart! Den ska tillsättas i punkt 8: Smaksätt såsen med ättikslagen, så att den får en riktigt god sötsur smak. Ta lite i taget och smaka av. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Magin med den här rätten är att få till rätta balansen mellan ättika och socker. Koka kalv är inte särskilt svårt. Ska testa 3/4 dl ättika, lika mycket vatten och 3 msk socker men tror det behövs lite mer socker. 3 msk av ättikslagen i såsen räcker inte. Man måste testa, smaka och testa smaka igen för att få den perfekt. Det är en konst! Och rekommenderar mjöl, bottenredning till grundsåsen, annars blir det vattnigt om du vill värma efteråt.
Tomas
Det står inledningsvis: ”Kalvköttet har en underbar sås av finhackad dill, smör, grädde och en särskild lag”. I receptet som kommer finns inte smör med! Men gott var det!
Bengt
Hej Bengt! Någon var snabb på tangenterna;) Nu är det ändrat. Hälsningar Niclas
ICA-köket
"Lammkött har en lägre klimatpåverkan än nötkött" påstår ni. Vad menar ni med det? På vilket sätt påverkas klimatet beroende på kött jag använder vid maglagning??? Det lpter helt sjukt så jag förväntar mig att ni kan backa upp ert påstående med statistik.
Peter
Hej Peter! Tack för din fråga. Djurproduktionen står för nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Olika proteinkällor har olika stort klimatavtryck, så det spelar stor roll vilket kött man väljer för klimatavtrycket. Här har det dock blivit lite fel (vi har därmed tagit bort klimattipset), väljer du svenskt kött har nötkött lägre klimatavtryck än lamm, och fläkskkött ännu lägre. Du kan hitta exempel på forskningsbaserade klimatberäkningar för olika typer av livsmedel, inklusive kött, här: https://www.ri.se/sites/default/files/2025-03/RISE%20%C3%96ppna%20listan%202.3%202024.pdf och här kan du läsa mer om hur vi beräknar recepten https://www.ica.se/artikel/berakna-klimatpaverkan/ Hoppas detta ger svar på din fråga. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Väldigt god och ett recept som är lätt att förstå.
Tuula
Använder ofta Vildsvins grytbitar. Ibland Rådjur. Det blir bra kraftigare smak och konsistens på grytan.
Gunilla
Tycker det borde stå tydligare att man inte ska använda all ättikslag. Förstörde hela maten pga för mycket ättika!
Alex
Hej god lammgryta (dille på lamm sa min mor), men om man ska räkna ur kaloriinnehållet och jämföra m annan mat måste man veta hur stor portion (hur många gram) en portion är som innehåller de 594 kalorier ni anger. Och veta om det är med kött, potatis, grönsaker sås mm. Man behöver veta kalorivärdet per 100 gram färdig mat. Hälsn Tomas
Tomas
Hej! Tänkte prova att göra detta i tryckkokare. Bör man reducera mängden vatten då?
Per
Hej Per! Ja, det krävs ju väldigt lite vatten i en tryckkokare men någon mängd vatten vågar jag inte mig på att säga. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket