Dillkött

Betyg 4 av 5.192 personer har röstat
Receptet har 46 kommentarer
Dillkött

Ett avancerat men ytterst smakfullt recept på dillkött har du här. Kalvköttet har en underbar sås av finhackad dill, grädde och en särskild lag. Servera det möra dillköttet tillsammans med kokt potatis.

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2004

Dillkött

Ingredienser

8 portioner
1 1/2 kg benfritt kalvkött eller lammkött t ex bringa eller grytbitar
vatten
1 liten purjolök
2 morötter
1 1/2 tsk salt
10 vitpepparkorn
2 - 3 dillstjälkar

Ättikslag

3 msk strösocker
3/4 dl ättiksprit 12 %
3/4 dl vatten

Sås

kokbuljong (från det kokta köttet)
1 dl vispgrädde
1 1/2 msk majsstärkelse
nymalen vitpeppar
3 - 4 msk ättikslag (se recept ovan)
1 dl finhackad dill

Till servering

kokt potatis

Gör så här

01:30:00
00:05:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

46 st
  • Bra recept med lite grönsaker

    Anita

  • När skall lagen användas?

    Jan lennart

    Hej Jan Lennart! Den ska tillsättas i punkt 8: Smaksätt såsen med ättikslagen, så att den får en riktigt god sötsur smak. Ta lite i taget och smaka av. Hälsningar Niclas

    ICA-köket

  • Magin med den här rätten är att få till rätta balansen mellan ättika och socker. Koka kalv är inte särskilt svårt. Ska testa 3/4 dl ättika, lika mycket vatten och 3 msk socker men tror det behövs lite mer socker. 3 msk av ättikslagen i såsen räcker inte. Man måste testa, smaka och testa smaka igen för att få den perfekt. Det är en konst! Och rekommenderar mjöl, bottenredning till grundsåsen, annars blir det vattnigt om du vill värma efteråt.

    Tomas

  • Det står inledningsvis: ”Kalvköttet har en underbar sås av finhackad dill, smör, grädde och en särskild lag”. I receptet som kommer finns inte smör med! Men gott var det!

    Bengt

    Hej Bengt! Någon var snabb på tangenterna;) Nu är det ändrat. Hälsningar Niclas

    ICA-köket

  • "Lammkött har en lägre klimatpåverkan än nötkött" påstår ni. Vad menar ni med det? På vilket sätt påverkas klimatet beroende på kött jag använder vid maglagning??? Det lpter helt sjukt så jag förväntar mig att ni kan backa upp ert påstående med statistik.

    Peter

    Hej Peter! Tack för din fråga. Djurproduktionen står för nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Olika proteinkällor har olika stort klimatavtryck, så det spelar stor roll vilket kött man väljer för klimatavtrycket. Här har det dock blivit lite fel (vi har därmed tagit bort klimattipset), väljer du svenskt kött har nötkött lägre klimatavtryck än lamm, och fläkskkött ännu lägre. Du kan hitta exempel på forskningsbaserade klimatberäkningar för olika typer av livsmedel, inklusive kött, här: https://www.ri.se/sites/default/files/2025-03/RISE%20%C3%96ppna%20listan%202.3%202024.pdf och här kan du läsa mer om hur vi beräknar recepten https://www.ica.se/artikel/berakna-klimatpaverkan/ Hoppas detta ger svar på din fråga. Hälsningar Ulrika

    ICA-köket

  • Väldigt god och ett recept som är lätt att förstå.

    Tuula

  • Använder ofta Vildsvins grytbitar. Ibland Rådjur. Det blir bra kraftigare smak och konsistens på grytan.

    Gunilla

  • Tycker det borde stå tydligare att man inte ska använda all ättikslag. Förstörde hela maten pga för mycket ättika!

    Alex

  • Hej god lammgryta (dille på lamm sa min mor), men om man ska räkna ur kaloriinnehållet och jämföra m annan mat måste man veta hur stor portion (hur många gram) en portion är som innehåller de 594 kalorier ni anger. Och veta om det är med kött, potatis, grönsaker sås mm. Man behöver veta kalorivärdet per 100 gram färdig mat. Hälsn Tomas

    Tomas

  • Hej! Tänkte prova att göra detta i tryckkokare. Bör man reducera mängden vatten då?

    Per

    Hej Per! Ja, det krävs ju väldigt lite vatten i en tryckkokare men någon mängd vatten vågar jag inte mig på att säga. Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

Näringsvärde per portion

Energi2482 KJ / 594 kCal
Fett29 g
Salt2 g
Kolhydrater41 g
Protein39 g

Testa liknande recept

  • Kokt kalv i grapefruktsås
    Betyg 3 av 5.3 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Kalvfrikassé med sparris
    Betyg 2.8 av 5.5 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Lammfrikassé med kapris och russin
    Betyg 3 av 5.1 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Inkokt lax med rödlök
    Betyg 3.4 av 5.41 personer har röstat
    Receptet har 10 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Att koka oxbringa
    Betyg 4.5 av 5.16 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Grytbas
    Betyg 3.1 av 5.85 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad