Sötsyrlig mangogryta
En snabblagad sötsyrlig mangogryta som innehåller bland annat hemlagad grytbas. Sambal oelek ger en het smak till den söta mango chutneyn och mangobitarna som sedan blandas med yoghurt. Strö på cashew- eller jordnötter före servering.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2008
Ingredienser
4 portioner
1/2 purjolök
1 röd paprika
ca 300 g blomkålshuvud
smör eller olja
1 msk tomatpuré
1 sats fryst, tinad grytbitar + buljong (Grytbas, se länk nedan under steg 3)
1/2 tsk sambal oelek
1/2 dl mango chutney
2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
200 g frysta, tinade mangotärningar eller strimlade torkade aprikoser (200 g mangotärningar motsvarar 6 torkade aprikoser)
1 tsk salt
1 krm peppar
2 msk rostade jordnötter eller cashewnötter
För alla
Fri från ägg.
Gör glutenfri: lättöl, speciellt mörk, kan innehålla gluten. Säkert val är t ex Spendrups Original I.
Gör mjölkfri: använd mjölkfritt margarin eller olja i stället för smör och använd mjölkfri crème fraiche, Sour Supreme (innehåller soja).
Gör så här
Tips
Sötsyrlig gryta som går att få precis så "hot" som du önskar beroende på hur mycket sambal oelek du vågar ha i. Rätten blir bara bättre av att stå ett dygn i kylen.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1167 KJ / 279 kCal
Kommentarer