Mörkt filmjölksbröd
Mörkt filmjölksbröd är ett otroligt gott och förvånansvärt lättlagat formbröd. Brödet får en saftig karaktär av filmjölk och härliga aromer av linfrön, solrosfrön, hasselnötter, aprikoser och russin.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2001
Ingredienser
2 bröd
7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl hela linfrön
1 dl hela, torkade aprikoser (1 dl motsvarar ca 100 g)
1 dl russin
1 dl hasselnötter
10 dl filmjölk
1 1/2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
För alla
Fri från ägg. Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri filmjölk.
Gör mjölkproteinfri: byt ut filmjölken mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Näringsvärdet är beräknat per bröd.
Gör så här
Tips
Det går att laborera med olika sorters mjöl; kornmjöl, vetekli, råg. Se bara till att behålla mängden vetemjöl för glutenmängden. Man kan också variera fyllningen med skivor av banan eller bitar av äpple. Välj själv!
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi10784 KJ / 2569 kCal
Fett71 g
Salt6 g
Kolhydrater391 g
Protein68 g
Kommentarer
Jätte gott å saftigt bröd
Inger
2024-04-21Supergott blev det, men vågade inte ha i solrosfröna. Blir inte solrosfrön illgröna när man har dem i bikarbonatbröd? Jag tycker inte det ser så smakligt ut.
Madeleine
2024-04-08Jättegott! Svar på fråga i kommentarerna: jag gissar att den försiktiga blandningen handlar om att man inte vill krossa linfröna eftersom krossade linfrön kan utsöndra ett gift i brödet.
Elizabet
2024-04-07