Matjessilltårta

Betyg 4.5 av 5.80 personer har röstat
Receptet har 27 kommentarer
Matjessilltårta

En klassisk matjessilltårta med bland annat matjessill, kvarg och gräddfil är en matig tårta för alla som älskar sill. Denna silltårta gör du på en botten av kavring och garnerar med gräslök och kan med fördel göras dagen innan. Ett måste till midsommar, men passar lika bra till jul och påsk som läckert tillbehör till fest och buffé.

Matjessilltårta

Ingredienser

12 bitar

Botten

200 g kavring
75 g smör eller margarin

Fyllning

3 gelatinblad
2 burkar matjessill (à 200 g)
1 rödlök
250 g kvarg (10%)
3 dl gräddfil
1 msk sillspad
1 krm malen svartpeppar

Garnering

1 dl finskuren gräslök

Gör så här

00:15:00
00:05:00
03:00:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

27 st
  • Mycket god, tog dubbelt så mycket spad för att få lite mer smak :)

    Johan

  • Går det att frysa tårtan, om det blir ngt kvar vill säga….😊 //Kim

    Kim

    Hej Kim! Den kommer tyvärr inte vara toppenkul när den tinats. Men en smarrig lunch dagen efter passar den bra till;) Glad midsommar! Hälsningar Niclas

    ICA-köket

  • Vad kan jag änvända i stället för gelatin? Äter inte malda grisen?

    Josephine

    Hej Josephine! Då kan du använda tex agar agar. Hälsningar Redaktionen

    ICA-köket

  • Hej ICA, kan man ersätta kvarg 10% med annat? Typ kvarg 0.5% eller turkisk yoghurt 10%

    Helena

    Hej Helena! Det borde gå bra, men för säkerhets skull kanske du skulle kunna minska på gräddfilen med 1/2 dl så att inte tårtan bli för lös i konsistensen. Det är ju trist. Lycka till! Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

  • Denna Matjesill tårta kom 2012 Jag har gjort den nästan varje år så säkert 10 gånger. Den älskas av alla som äter den.10 stjärnor!

    Ingrid

  • Jag gillar verkligen denna silltårtan och nu vill jag göra den så att även en mjölkproteinallergiker kan äta. Har ni förslag på vad jag kan byta ut mjölkprodukterna mot?

    Katarina

  • Den här silltårtan river alltid ner uppskattningar samt en o annan skål på midsommar såväl som påsk.

    Jan

  • Kan man använda keso istället för kvarg?? Annika

    Annika

    Hej Annika! Det går att använda keso i stället. Den kommer att bli lite fastare och kan upplevas lite grynig av keson. Hälsningar Niclas

    ICA-köket

  • Mycket bra recept! Jag gör den för tredje gången nu, har varit med midsommar, jul och imorgon födelsedag, den får stå över natten. Jag fick byta ut kavringen förra midsommar (så jätteslut) till danskt rågbröd, blev jättebra! De små fröna adderade väldigt fint till smaken.

    Siri

  • Vilken sorts gelatinblad (storlek) skall det vara?/ Mvh Eva

    Eva

    Hej Eva! Den vanliga storleken som finns på vanliga affärer, 1,7 gram styck. Lycka till! Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

Näringsvärde per bit

Energi962 KJ / 230 kCal
Fett16 g
Salt1.5 g
Kolhydrater13 g
Protein9 g

Testa liknande recept

  • Silltårta
    Betyg 4.2 av 5.100 personer har röstat
    Receptet har 24 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Rund med sälta, smörgåstårta
    Betyg 3 av 5.124 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Små silltårtor i glas
    Betyg 5 av 5.1 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Nubberöra
    Betyg 4 av 5.48 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad