Marockansk färsgryta med myntayoghurt

Körsbärstomater på burk ger en lyxig touch till denna marockanska färsgryta med spiskummin och aprikoser. Servera med en sval yoghurt med färsk mynta.
Ett recept från:
Buffé nr 4, 2012

Ingredienser
4 portioner
400 g lammfärs
1 gul lök
1 röd paprika
1/2 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
1 msk finriven ingefära
1 tsk spiskummin
2 burkar körsbärstomater (à 400 g)
8 torkade aprikoser
3 dl couscous
2 dl matyoghurt (10 %)
1 tsk flytande honung
1 kruka finhackade mynta
2 msk olivolja
1 1/2 tsk salt
1 krm peppar
Gör så här
00:15:00
00:10:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
25 stFör det första bytte jag ut lammfärsen, då jag inte äter lamm, men tror inte det var så stor skillnad med vanlig 10%-ig nötfärs. Hade tyvärr endast 4 aprikoser, men det gick bra ändå, smaken trängde faktiskt igenom ändå. Saltade och pepprade mer än vad det stod i receptet, annars skulle det ha blivit litet klent i min smak. Det var en god "vardagsgryta" med spännande smaker, såsom spiskummin, ingefära och chilifrukt. Myntayoughurten hade en fräsch smak, och cous cous tycker jag passade jättebra till. Det hela tog inte under 30 min., som det stod i receptet, utan snarare c:a 45 min. Jag kan tänka mig att laga denna rätt igen. Som sagt; detta var en god vardagsrätt!
Marie
En lättlagad och god gryta som är perfekt vardagsmat. Låt dig inte luras av det tråkiga utseendet, smakerna är utsökta. En bra blandning av sött, syrligt och kryddigt. Youghurten passar också bra till.
Anders
Mmmm- suveränt gott, perfekt med brytningen med myntayoughurten. Det var dottern som lagade som inte är i köket varje dag så det tog lite längre tid, men hon tyckte recptet var enkelt att följa och som sagt gott blev det!
Liselott
Vi var tvungna att laga med vanlig nötfärs, men det blev bra det också. Det var inte jättemycket "stuns" i smaken, så nästa gång får vi krydda mer. Myntayoghurten passade ganska bra till, trots att vi inte fick tag på färsk mynta utan använde torkad, ca 1 tsk. Roligt med lite smaksatt yoghurt för en gångs skull. Lättlagad rätt men det tar längre tid än 30 minuter. Som vanligt glömde ni att räkna in beredningstiden i totaltiden.
Magnus
Grytan fick ett okej från sambon, men myntayoghurten var ingen hit. Jag tyckte inte att smakerna riktigt passade ihop. Maten tog ca 50 minuter att laga, bara koktiden uppgick till totalt 25 minuter. Grytan kommer vi nog laga igen, men utan aprikoser och myntayoughurt.
Diana
Det här var en spännande rätt tyckte vi! Vi va lite skeptiska till en början men blev glatt överraskade då kombinationen av aprikoser, spiskummin, ingefära och chili gav rätten en god och kryddig smak! Vi la i en hel chili för starkare smak och i yoghurtsåsen tag vi torkad mynta vilket också fungerade bra. Såsen var god och svalkande och passade bra till övriga smaker. När jag handlade fanns inte lammfärs så jag tog blandfärs och det blev gott med det också. Körsbärstomater på burk var en ny och trevlig bekantskap! Det här kommer vi att laga igen!
Evelina
Det var gott men ingen sensation. Lite smaklöst tyckte vi. Det gick snabbt att laga därremot och igredienserna var lätta att hitta. Men kanske lagar vi det igen och tillstätter mer/andra kryddor.
Anne
Plättlätt och gott men lite mer drag blir det nästa gång :) och bulgur, håller med Göran Bergqvist...couscous blir för grynigt.
Jeanette
en helt ok färsgryta som inte sticker ut på något sätt. den tjänar på att lagas en dag i förväg. jag tog quornfärs i stället och blandade i aprikoserna i couscousen i stället. couscous och färs blir väldigt grynigt tillsammans.
Göran
Lätt att laga 45 min. sonen på 4 år och min sambo sågade dock rätten helt och hållet. Jag som älskar lammsmaken tyckte att det var gott. Mycket lammsmak och därför tycker jag inte att det behövs så mycket krydda. Medans sambon tyckte att den var mesig och smakade för mycket spiskummin, min son spottade ut första tuggan och vägrade att äta mer. Men som sagt jag gillade den goda såsen och grytan men den görs inte här igen.
Karin