Fläderblomssaft

Betyg 4.2 av 5.703 personer har röstat
Receptet har 139 kommentarer
Fläderblomssaft

Fläderblomssaft är en riktig klassiker som smakar sommar. Hemgjord flädersaft är dessutom enkel att göra! När flädern står i blom gäller det att passa på – plocka fläderblommor och förvandla dem till saft tillsammans med citron, socker, citronsyra och vatten.

Fläderblomssaft

Ingredienser

ca 2 liter
25 - 30 stora fläderblomsklasar
2 stora eller 3 små citroner
1 1/2 l vatten
1 1/2 l strösocker (1 1/2 liter motsvarar 1350 g)
1 msk citronsyra (1 msk motsvarar ca 15 g)

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

139 st
  • Jag häller min saft i glasslådor och fryser sen in de. Sen kan man skopa upp frusen saft och blanda så blir den kall och god direkt. Eller kanske en skopa frusen saft i sommardrinken.

    Rickard

  • Gillar verkligen detta recept, gjort det många gånger. Men har slutat skölja klasarna för smakens skull, välj fina klasar istället finns ju så många. Tips: Frys in saft i någon form av burk, så du kan med glasskopa eller sked, ta en kula lägga i glas fylla på med mousserande vin-👌

    Marianne

  • Vad händer om man väntar längre än 3 dygn med att sila och hälla upp saften?

    Alice

    Hej Alice! Om saften står längre än 3 dygn innan den silas finns en viss risk att den blir besk. Det kan också påverka hållbarheten på saften. Men någon dag tror jag inte är någon större fara. Om jag ska gissa:-) Vänliga hälsningar Leif

    ICA-köket

  • Bra recept! En liten varning bara. En matsked citronsyra väger inte 15g. Kan bli sur saft om någon väger 😅

    Anna

  • Har aldrig gjort saft förut. Använde mig av blodfläder och det blev sååååå gott.

    Margareta

  • Bra och enkelt recept men vi brukar ha i mer citroner för lite mer uppfriskande smak.

    Elinor

  • Smakade bra sockerlag. Fjärde exakt efter receptet.

    Josefin

  • Tycker sockersmaken tar över för mycket. Väldigt söt vilket gör att man måste ta mer vatten och då smakar det mindre fläder… nästa gång ska jag nog nästan halvera sockermängden!

    Alice

  • Enkelt och bra recept. Lite för mycket socker, 1 liter räcker. Gott med bubbelvatten!

    Rosanne

  • Hur fungerar det om man har glömt att ha i citronsyra? Vänligen Fanny

    Fanny

    Hej Fanny! Citronsyrans uppgift i saften är att tillföra syra för smaken och har dessutom en konserverande effekt. Om du vill att saften ska bli syrligare så kan du tillsätta citronsaft. För att saften ska hålla bättre så går den bra att frysa i mindre satser. Lycka till. Hälsningar Leif

    ICA-köket

Näringsvärde per liter

Näringsvärdet är beräknad på outspädd saft, per dl.
Energi1171 KJ / 280 kCal
Fett0.1 g
Salt0.01 g
Kolhydrater68 g
Protein0.3 g

Testa liknande recept

  • Flädersaft utan citronsyra
    Betyg 4.2 av 5.21 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Flädersnaps
    Betyg 4.9 av 5.9 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Över 12 timmar att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Karinas citrondricka
    Betyg 3.3 av 5.13 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Flädersirap
    Betyg 3.7 av 5.3 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Apelsinsaft
    Betyg 2.4 av 5.12 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Älggrässaft
    Betyg 4.2 av 5.38 personer har röstat
    Receptet har 11 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad