Fläderblomssaft

Fläderblomssaft är en riktig klassiker som smakar sommar. Hemgjord flädersaft är dessutom enkel att göra! När flädern står i blom gäller det att passa på – plocka fläderblommor och förvandla dem till saft tillsammans med citron, socker, citronsyra och vatten.

Ingredienser
ca 2 liter
25 - 30 stora fläderblomsklasar
2 stora eller 3 små citroner
1 1/2 l vatten
1 1/2 l strösocker (1 1/2 liter motsvarar 1350 g)
1 msk citronsyra (1 msk motsvarar ca 15 g)
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per liter
Näringsvärdet är beräknad på outspädd saft, per dl.
Energi1171 KJ / 280 kCal
Fett0.1 g
Salt0.01 g
Kolhydrater68 g
Protein0.3 g
Kommentarer
Hur gjorde ni sylt av citronerna???
Varvara
2025-06-18Som tillägg till min tidigare kommentar blandar jag min saft 1 + 4-6 delar, beroende på hur söt man vill ha den.
Pontus
2025-06-18Perfekt recept. Jag plockade en riklig mängd och gjorde receptet x4. Lämpar sig att frysa in i mindre plastflaskor för att ta upp när man är sugen på andra delar av året (eller för att ge bort en mindre mängd). Jag håller med föregående kommentatorer att nyttja citronerna till att göra citron- och fläderblomsmarmelad/sylt. Mycket gott till scones! Jag försökte torka fläderblommorna (efter att de saftats) för att göra te. Detta blev inget bra då det inte fanns någon smak kvar i blommorna. Lägg dem i komposten istället! 👍
Pontus
2025-06-18