Fiskgratäng med räkor och dill
Det här receptet på fiskgratäng med räkor och dill är en storfavorit hos dom flesta. En krämig, fräsch och lyxig fiskgratäng som du kan göra till både vardag och fest. Servera gärna gratängen med kokt pressad potatis för en ultimat smakupplevelse!
Ingredienser
4 portioner
600 g djupfryst fisk
1/2 tsk salt
2 krm peppar
1 dl riven ost
Sås
500 g räkor (med skal)
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
salt och peppar
1/2 dl hackad dill
För alla
Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt vetemjöl mot majsstärkelse.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri mjölkdryck.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett, mjölkproteinfri dryck och mjölkproteinfri ost.
Klimatanpassa
Gör mer klimaträtt: välj mjölkproteinfritt margarin och byt ut mjölken mot en mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Välj gärna mervärdesmärkt fisk och räkor. Detta leder till en femtedels minskning av klimatpåverkan från maträtten.
Gör så här
Tips
Tillsätt gärna 1 tsk hummerfond till gratängsåsen (för 4 port).
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1525 KJ / 365 kCal
Fett14 g
Salt2.6 g
Kolhydrater11 g
Protein48 g
Klimatguide
1,40 - 2,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Saknar syra
Ebba
2023-11-12God och uppskattad av hela familjen. Hade i lite extra dill, en fiskbuljongtärning och en skvätt vitt vin. Kommer absolut laga igen!
Helena
2023-07-13Rätten är god, men jag brukar spara lite räkor som jag strör ovanpå den färdiga gratängen. Serverar för det mesta med kokt potatis och ärter.
Käthe
2023-04-24