Burgundisk köttgryta

Burgundisk köttgryta, eller Boeuf Bourguignon, är en fransk och mustig köttgryta med smak av bland annat rödvin, vitlök, syltlök, bacon, champinjoner och franska kryddor.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2001

Ingredienser
6 portioner
1 kg grytbitar av nöt
ca 2 - 3 msk smör (till stekning)
salt
nymalen peppar
1 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
1/2 dl balsamvinäger
2 dl kalvbuljong (vatten + fond)
3 3/4 dl rödvin eller motsvarande mängd matlagningsvin
2 paket bacon (à 140 g)
200 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 burk syltlök (à 275 g)
ca 1 msk smör (till stekning)
Bouquet garni
1 - 2 timjankvistar
1 - 2 persiljekvistar
2 lagerblad
1 bit morot
steksnöre
Till servering
kokt potatis
ev 1/2 - 1 dl grovhackad persilja
Gör så här
01:30:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2651 KJ / 625 kCal
Fett30.3 g
Salt3 g
Kolhydrater37.3 g
Protein47.9 g
Kommentarer
153 stEller egenligen inget fläsk alls. Tar tre dagar att laga utifrån orginalet. 20 minuter praktisk tillagning och en massa väntan.
Jens
Det är synd att ha bacon i den burgundiska grytan då den tar över smakmässigt. Det "ska" vara sidfläsk som i orginalrecepten. Mycket godare tycker jag. Prova
Jens
Jag har lagat den här massor med gånger och den är fantastisk. Jag använder ingen fond eller vin utan kör på med ekologisk glutenfri japansk soya och mer balsamvinäger. Vi tål inte massa tillsatser vilket det är i fond.
Isabelle
Väldigt god…. Sån där man bara vill slicka tallriken ren!
Carina
Otroligt gott och jag valde att ha med rotselleri, palsternacka. Gjorde en potatispuré och WOW! En god, lätt rökig smak från bacon och massor med grönsaker.
Mikael
Mjölkallergiker behöver även använda annan fond då denna innehåller mjölksyra.
Ida
Seriöst en av de godaste och enklaste grytorna av denna sort man kan göra. Skippa "buketten" om du vill - lägg i en bit morot om du har, annars skit i den. Kör i lite torkad timjan och fryst persilja så blir det ändå fantastiskt gott! Tips är att fräsa på både kött och bacon/sidfläsk utan att fega 😊
Johan
Supergod! Rekommenderas
Anna
Hur många portioner blir det av receptet?
Liselott
Lite mycket syra för min smak.
Åsa