Hello yellow

Hello yellow

Hello yellow!

Är gult det nya gröna? Månadens skörd tar upp paletten och penslar fram maten som sägs göra tallriken, humöret och magen gladare. Häng med när vi hälsar på säsongens godaste gulsaker.

I matens värld uppmärksammas naturligt färgstarka livsmedel allt mer och vi uppmuntras att äta i regnbågens färger. Trots att gult inte är den starkaste färgen i vare sig regnbågen eller grönsaksavdelningen ska den inte underskattas. Enligt en studie gjord på uppdrag av The Happy Egg Company kan gul mat på tallriken göra oss piggare och gladare. 70 % av deltagarna i studien associerade gul mat med glädje och lycka. Kan det ligga något gott i gula grönsaker och frukter? Och var kommer färgen ifrån?

Gröna, röda, gula och orangea grönsaker och frukter innehåller karotenoider som är en grupp närings- och färgämnen. Karotenoider delas in i karotener och xantofyller. De karotenoider vars molekyler innehåller syre heter xantofyller medan karotenoider som saknar syre kallas karotener. Ananas, mango och citrusfrukter får inte bara sin färg från karotenoider. Allihop innehåller C-vitamin som är viktigt för immunsystemet, hjälper kroppen att ta upp järn och kan minska trötthet. Enligt Livsmedelsverket innehåller gul paprika mer C-vitamin och järn än röd och grön. 

Henrik Ennart är författare och vetenskapsjournalist på Svenska Dagbladet. Han och kocken Niklas Ekstedt har skrivit böckerna Den blå maten: recept för ett långt och lyckligt liv och nu senast Happy Food – om hur mat och lycka hänger ihop. Boken tar bland annat upp hur ämnen i maten påverkar tarmhälsan och varför man ska välja färgstark mat. 

– Färger representerar olika grupper av näringsämnen och vitaminer i maten. Man kan faktiskt säga att färgerna ÄR de nyttiga ämnena. Gult är intressant eftersom många gula råvaror ofta är rika på fibrer, C-vitamin, E-vitamin och B-vitaminen folat. Bra frukter att använda i en ”happy salad” är banan, äpple, mango, ananas, apelsin och citron tillsammans med baljväxter som kikärtor, linser och gula ärtor. Ingefära har blivit hälsohajpad eftersom den är antiinflammatorisk men man ska absolut inte överdosera den. I gurkmeja finns det aktiva ämnet kurkumin, en polyfenol som är starkt antiinflammatorisk. Viktigt med gurkmeja är att använda den som man gjort i tusentals år i till exempel Indien, upphettad med fett och svartpeppar annars tar kroppen inte upp ämnet, förklarar Henrik.

Sedan det blev det möjligt att kartlägga tarmfloran hos individer med gentekniska metoder har det kommit en uppsjö av studier och böcker om samspelet mellan maten, hälsan och magen. 

– Vi har 40 biljoner bakterier i tarmen och varje bakterie är som små ”verkstäder” som producerar saker som är bra för oss. Genom att äta färskt, varierat och närproducerat i olika färger ser man till att alla bakterierna får byggstenar till sina verkstäder. Många hälsosamma råvaror kan ha smaker som vi är ovana vid. Då får man lära känna smakerna och se vilka andra smaker de passar med. Vårt motto är ”Låt maten vara din medicin” men den behöver inte smaka medicin!

Text: Kajsa Nyqvist  Foto: Andreas Grönlund, David Loftus


Relaterade artiklar