Recept: Siciliansk zucchinipizza med lufttorkad skinka
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 minuter

Siciliansk zucchinipizza med lufttorkad skinka

21 röster

Fredagsmys med hemgjord pizza! Vi gör den hel italiensk med zucchini, mozzarella, basilika och lufttorkad skinka. Ta halva mängden jäst och låt pizzadegen kall jäsa över natten i kylskåp om du vill ligga steget före.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2012.

Ingredienser

Pizzadeg

  • 1/2 paket jäst (à 50 g)
  • 3 dl ljummet vatten (37°C)
  • 7 1/2 dl vetemjöl
  • 2 msk olja
  • 1 1/2 tsk salt
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar

Topping

  • 1 zucchini
  • 1 rödlök
  • 2 mozzarella (à 125 g)
  • 1 burk pizzasås (à 400 g)
  • ca 160 g lufttorkad skinka
  • 1/2 kruka basilika

Så här gör du

  1. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör tills jästen löst sig. Blanda i olja, salt och mjöl. Arbeta ca 10 minuter för hand eller ca 5 minuter i maskin till en smidig deg. Jäs degen under bakduk ca 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 250°C.
  3. Skiva zucchinin tunt på längden med en osthyvel eller på en mandolin. Skala, halvera och skiva löken tunt. Skär mozzarellan i tunna skivor.
  4. Kavla eller tryck ut degen på en oljad plåt, ca 30 x 40 cm (för 4 port). Förgrädda mitt i ugnen ca 7 minuter.
  5. Bred ut pizzasås på degen. Toppa med mozzarella, zucchini och lök.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter tills osten smält och pizzan fått fin färg.
  7. Ringla över lite olivolja. Strö över flingsalt och mal över peppar. Toppa med lufttorkad skinka och basilikablad.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: använd färdig glutenfri pizzabotten eller gör egen.
Gör laktosfri: ersätt mozzarellan med t ex laktosfri salladsost eller annan ost lagrad mer än 3 månader. Kontrollera pizzasåsen.
Gör mjölkproteinfri: ersätt mozzarellan med tofu. Kontrollera pizzasåsen.

Receptet är lagat och kommenterat av Buffés Testlagare 2012.