Recept: Lasagne
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 60 min

Lasagne

24 röster

Ett förträffligt recept på lasagne för dig som är vegetarian, mjölkallergiker eller inte tål gluten. Välj antingen en mustig köttfärssås till din lasagne eller en smakrik vegetarisk sås. Béchamelsåsen är baserad på havredryck.

Ingredienser

  • 9 ägg- och glutenfria lasagneplattor

Vegetarisk sås

  • 1 - 1 1/2 gula lökar i skivor
  • 1 pressad vitlöksklyfta (kan uteslutas)
  • 2 paprikor skurna i bitar
  • 1 zucchini i skivor
  • 2 msk olja
  • 1 dl grönsaksbuljong (se länk nedan)
  • 1 burk krossade tomater (à 400 g)
  • 2 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar

Köttfärssås

  • 400 g köttfärs
  • 1 hackad gul lök
  • 2 msk olja
  • 1 burk krossade tomater (à 400 g)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk timjan
  • 2 krm svartpeppar

Bechamelsås

  • 5 msk majsstärkelse
  • 10 dl havrebaserad dryck
  • 3 msk mjölkfritt flytande margarin
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar

Så här gör du

Välj antingen att göra den vegetariska såsen eller köttfärssåsen till lasagnen.

  1. Vegetarisk sås: Fräs lök, vitlök och grönsaker i olja. Tillsätt Grönsaksbuljong, tomater och kryddor. Koka under lock ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  2. Köttfärssås: Fräs köttfärs och lök i oljan. Tillsätt tomatkross och kryddor. Låt puttra ca 5 minuter.
  3. Bechamelsås: Vispa ut majsmjölet med lite av havredrycken i en kastrull. Tillsätt resten av havredrycken och margarinet. Låt koka upp under omrörning. Smaksätt med salt och peppar.
  4. Sätt ugnen på 225°C.
  5. Varva bechamelsås, plattor och köttfärssås eller vegetarisk sås i en form, ca 20 x 30 cm (för 4 port). Börja och avsluta med bechamelsås.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.
Tips

Man kan även varva såserna med vanlig pasta. Om den inte är färsk, låt den först få ett snabbt uppkok i lättsaltat vatten.